Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για κινηματογραφο στην υπηρεσία του λαού

Πολύ ουσιαστική η σύσκεψη που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποψη της προχθεσινής συνάντησης για τον κινημαοτογράφο
Αποψη της προχθεσινής συνάντησης για τον κινημαοτογράφο
Δημόσιοι και κοινωνικοποιημένοι φορείς, με συλλογικά όργανα όπου θα εκπροσωπούνται ουσιαστικά, τα σωματεία του κινηματογραφικού χώρου και άλλοι κοινωνικοί φορείς, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει κινηματογράφος στην υπηρεσία του λαού. Αυτό τόνισε ο Γεράσιμος Αραβανής, επικεφαλής του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην προχθεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΚΚΕ, στο εκλογικό του κέντρο στην Αθήνα, με θέμα «Το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο - Ποια κινηματογραφική πολιτική έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός σήμερα», με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του χώρου. (Αναλυτικά, ολόκληρη η εισήγηση θα δημοσιευτεί σε προσεχές φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Ο Γ. Αραβανής εξήγησε ότι το ΚΚΕ θέτει αυτό το ζήτημα και αγωνίζεται για να γίνει συνείδηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, ώστε να αποτελέσει στοιχείο της μαζικής διεκδίκησης από το λαϊκό κίνημα.

Εισηγούμενος τη θέση του Κόμματος για τον κινηματογράφο, ο Γ. Αραβανής, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για απόρριψη του νομοσχεδίου, ασκώντας τεκμηριωμένη κριτική σε όλες τις διατάξεις του. Σημείωσε ότι το σ/ν χαρακτηρίζεται από τη ριζική αλλαγή προς το χειρότερο των όρων ύπαρξης και του περιεχομένου του κινηματογράφου, υπονόμευσης του κοινωνικού του ρόλου, και ενίσχυσης της εμπορευματοποίησής του, τονίζοντας ότι «πάμε για άλωση του κινηματογράφου από το μεγάλο κεφάλαιο».

Ο Γεράσιμος Αραβανής
Ο Γεράσιμος Αραβανής
Κατέθεσε πέντε βασικά κριτήρια διαμόρφωσης και αξιολόγησης μιας προοδευτικής κινηματογραφικής πολιτικής, με πρώτο την ικανοποίηση των πολιτιστικών και πνευματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, και κατέθεσε οχτώ συγκεκριμένες προτάσεις, στις οποίες θα πρέπει να στηριχτεί μια άλλη νομοθετική ρύθμιση:

  • Μέτρα κρατικής ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, χωρίς καμία χρηματοδότηση των μονοπωλίων.
  • Ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και δημιουργία Πανεπιστημίου Τεχνών.
  • Υπαρξη και στήριξη Πολιτιστικών Κέντρων, δημόσιων ή δημοτικών, προσανατολισμένων στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της εργατικής τάξης.
  • Δημόσιοι και κοινωνικοποιημένοι κινηματογραφικοί φορείς.
  • Επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων, με κριτήριο τη στήριξη των δημιουργών.
  • Να παραμείνει το 1,5% επί των εσόδων των καναλιών και να διατίθεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
  • Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να προσανατολιστεί στην εγχώρια παραγωγή.
  • Να ενισχυθούν και να αυξηθούν οι μικρές κινηματογραφικές αίθουσες.

Η σημασία αυτής της παρέμβασης του ΚΚΕ για τον κινηματογράφο, σε περίοδο που ο χώρος ταλανίζεται από νέα κρίση, αποτέλεσμα της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής γενικότερα στο χώρο του πολιτισμού, αναδείχθηκε, τόσο από τη μεγάλη αποδοχή της πρόσκλησης του Κόμματος από τους φορείς και τους δημιουργούς, όσο και από τις παρεμβάσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ομιλητές τόνισαν αυτή τη σημασία, αναγνωρίζοντας - άμεσα ή έμμεσα - στο ΚΚΕ, τον αναντικατάστατο ρόλο του στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μαζική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ο Λευτέρης Χαρωνίτης (μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι το σύνολο των κρατικών κονδυλίων για τον κινηματογράφο αποτελούν μόλις το κόστος μιας μέσης γαλλικής παραγωγής και τόνισε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη ανάπτυξη της κινηματογραφίας στο σύνολό της, από την παραγωγή και τη διανομή, μέχρι τη σοβαρή στήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ο Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Τ. Λυκουρέσης, ανέπτυξε τη θέση του φορέα κατά του ν/σ, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του ΚΚΕ «πολύ θετική και δημιουργική».

Ο Δ. Βάκης, από το ΔΣ των σεναριογράφων, αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα του ν/σ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ενωσης Θεάματος - Ακροάματος) Β. Κολοβός, αναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα για το ν/σ από όλους τους φορείς - μέλη της Ομοσπονδίας και στην ανάγκη της ενότητας.

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Παπανικολάου εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο απλώς κωδικοποιεί μια παγιωμένη, επί δεκαετίες, κατάσταση του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαράς, υπογράμμισε, ότι η «περιφερόμενη κινηματογραφική αγορά» που εκμεταλλεύεται τις υποδομές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, δεν πρόσθεσε τίποτα στην ανάπτυξη της κινηματογραφίας τους.

Μίλησαν ακόμη οι Σταύρος Χασάπης (Ενωση Τεχνικών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης), Κώστας Μαλκότσης (ΣΕΗ), η ηθοποιός Λένα Βουδούρη, Αντώνης Ποντίκης (πρόεδρος του ΠΜΣ) και ο παραγωγός Βελισάριος Κοσυβάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ