Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Βαφτίζουν «Ανοιξη» τη... βαρυχειμωνιά

Από 21 Μάρτη μέχρι 9 Μάη θα προσπαθήσουν να το πλασάρουν φέτος στα σχολεία

Χιλιάδες εργάτες είναι έτοιμοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης στην οδηγία «Μπολκεστάιν» και σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που επιβάλλει το κεφάλαιο και σπεύδουν να υλοποιήσουν οι, υποτακτικές σ' αυτό, κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές «σηκώνουν κεφάλι» στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που βγάζουν τη μόρφωση και το μέλλον τους στο σφυρί. Και την ίδια στιγμή, η ΕΕ σε μια απόπειρα πλήρους εξωραϊσμού της πραγματικότητας και απόκρυψης του χαρακτήρα της ως ιμπεριαλιστική ένωση, «βάζει στο μάτι» τις νεανικές συνειδήσεις και επιχειρεί να στήσει για άλλη μια χρονιά, μηχανισμούς προπαγάνδας και χειραγώγησης στα σχολεία. Στόχος: Η Ευρωπαϊκή Ενωση της ανεργίας, των πολέμων, του αυταρχισμού και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης να πλασαριστεί στα σχολεία ως «Ανοιξη της Ευρώπης», «δημοκρατική» και «ανθρώπινη».

Ο λόγος για την «Ημέρα άνοιξης της Ευρώπης», ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου και αναπτύσσεται από τα υπουργεία Παιδείας των κρατών-μελών. Το πρόγραμμα απευθύνεται, για ευνόητους λόγους, σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ενώ... καλοδεχούμενα στη χειραγώγηση είναι και τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής και τους αποστέλλεται σχετικό υλικό και ενημερωτικά σημειώματα για το πρόγραμμα. Στα σχολεία που θα οργανώσουν μια φιέστα, η ΕΕ δίνει «δωράκι» ένα... «ψηφιακό πιστοποιητικό συμμετοχής υπογεγραμμένο από τους κορυφαίους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων».

Στις εκδηλώσεις θα παρελάσουν - όπως κάθε χρόνο - ευρωβουλευτές και άλλοι πολιτικοί, προκειμένου να προπαγανδίσουν «τα αγαθά του ευρωπαϊκού οράματος». Φέτος η «Ανοιξη της Ευρώπης» θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία από 21 Μάρτη μέχρι και τις 9 Μάη. Το 2003 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος στα σχολεία των κρατών μελών και των υποψηφίων χωρών με κεντρικό θέμα τότε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Το 2004, το θέμα ήταν η διεύρυνση της ΕΕ και πέρσι το «ευρωσύνταγμα»...

Το σίγουρο είναι ότι η «ανοιξιάτικη Ευρώπη» χρειάζεται να «φάει πόρτα», να μην περάσει το κατώφλι των σχολείων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί να μη τσιμπήσουν στα προπαγανδιστικά τερτίπια. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι οι εμπνευστές του προγράμματος επιχειρούν να εκμεταλλευτούν - πέρα από τους μαθητές - και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, να τους καταστήσουν συνένοχους και συμμέτοχους στην καλλιέργεια της αντιδραστικής λογικής του «Ευρωπαίου πολίτη», που θέλει τους νέους να ξεπουλούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και να μετατρέπονται σε άβουλο κοπάδι.

Επιβάλλεται οι εκπαιδευτικοί να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό, να αρνηθούν να ξεπέσουν στο ρόλο του προπαγανδιστή αντιδραστικών πολιτικών που αναπαράγουν και διογκώνουν την ανελεύθερη σκέψη και δράση. Οσο για τους μαθητές είναι στο χέρι τους να σαμποτάρουν την ευρωχειραγώγησή τους. Εξάλλου βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους, στα σχολεία, στα σπίτια τους την ευρωπαϊκή βαρυχειμωνιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ