Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα

Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων ετοιμάζονται απλώς για φθηνό ευέλικτο δυναμικό, πληρώνοντας μάλιστα πανάκριβα την ψευτοκατάρτισή τους
Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων ετοιμάζονται απλώς για φθηνό ευέλικτο δυναμικό, πληρώνοντας μάλιστα πανάκριβα την ψευτοκατάρτισή τους
Τα στοιχεία σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση σε χώρες της ΕΕ, όπως παρουσιάζονται σε ιστοσελίδα της ΕΕ και όπως αναφέρθηκαν από τους καθηγητές που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του ΕΚΔΔ, είναι άκρως αποκαλυπτικά:

  • Ολλανδία: Στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης περιλαμβάνονται τόσο τα δημόσια πανεπιστήμια (τα οποία έχουν δίδακτρα) όσο και... όσα ιδιωτικά έχουν πιστοποίηση από το κράτος! Τα δίδακτρα που πληρώνει κατά μέσον όρο ένας φοιτητής ανέρχονται στις 3.000 ευρώ το χρόνο.
  • Γερμανία: Η ιδιωτικοποίηση δεν έχει γενικευτεί ακόμα. Η επιβολή και το ύψος των διδάκτρων εξαρτώνται από την πολιτική των κρατιδίων και από τα ίδια τα ιδρύματα, αλλά η γενίκευσή τους είναι ζήτημα χρόνου. Για παράδειγμα στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης, τα δίδακτρα ξεκινούν από 1.000 ευρώ το έτος. Το ύψος της χρηματοδότησης εξαρτάται από τον αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν και την έρευνα που πραγματοποιείται. Οσο περισσότερη χρηματοδότηση προσελκύει ένα ίδρυμα από ιδιωτικούς πόρους, τόσο αυξάνεται και η κρατική χρηματοδότηση.
  • Ιταλία: Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 12% από δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές, κατά 24% από ιδιώτες και κατά 64% από το κράτος. Τα δίδακτρα στα «δημόσια» πανεπιστήμια κυμαίνονται στα 800 - 900 ευρώ το χρόνο, ενώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που εμφανίστηκαν πριν από 20 χρόνια στην Ιταλία δεν επιβίωσαν, καθώς δεν είχαν υψηλές προδιαγραφές!
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Το κόστος των σπουδών ανέρχεται (με βάση την επίσημη κατεύθυνση, γιατί κάθε ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει προς τα επάνω τα δίδακτρα) σε 3.000 λίρες (4.325 ευρώ) το χρόνο.
  • Βέλγιο: Δίδακτρα υπάρχουν σε όλα τα ιδρύματα, ενώ το ύψος τους εξαρτάται από τα ίδια τα ιδρύματα.
  • Πορτογαλία: Δίδακτρα υπάρχουν σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είτε είναι «δημόσια» είτε ιδιωτικά. Για τα ιδιωτικά τα δίδακτρα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ για τα δημόσια από τα 800 ευρώ. Ωστόσο, τα δημόσια θέλουν να αυξήσουν τα δίδακτρα και επιδιώκουν να θεσμοθετηθεί ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία (των ιδρυμάτων από το κράτος). Αλλωστε, διεκδικούν να καθορίζουν τα ίδια το «στόχο και την αποστολή» τους, ώστε να προσελκύουν πιο ...ανταγωνιστικά τις καλύτερες πηγές χρηματοδότησης και τους καλύτερους φοιτητές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ