Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξίδι» στον κόσμο της γραφής

Πέτρες, πάπυροι, περγαμηνές, χαρτί, καλαμόπενες και στύλοι, ξύλινες και πήλινες πινακίδες, ιερογλυφικά και αλφάβητα, βιβλία χειρόγραφα και τυπωμένα, πρέσες, εργαλεία και υλικά βιβλιοδεσίας... Ενα πανέμορφα, με εικαστική αντίληψη διαμορφωμένο, «πανόραμα» - ταξίδι γνώσης στην εξέλιξη της γραφής και του βιβλίου ανά τον κόσμο και τους αιώνες, από την πλούσια και πολύπτυχη συλλογή του Διονύση Βαλάση, προσφέρει η έκθεσή του «Από το σκληρό βράχο στο σκληρό δίσκο». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22/2 (7 μ.μ.) στην κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, μετρό Σταθμός Λαρίσης).

Η έκθεση περιλαμβάνει δεκάδες αυθεντικά αντικείμενα, τα οποία πολλά χρόνια συλλέγει ο Διονύσης Βαλάσης. Πιστά αντίγραφα αρχαιοελληνικών αντικειμένων και κειμένων - μεταξύ των οποίων και αντίγραφο του «Δίσκου της Φαιστού» - αιγυπτιακών, σουμερικών, κινεζικών, βυζαντινών, της γουτεμβεργιανής τυπογραφίας που αποτέλεσε μια μεγάλη ουμανιστική «επανάσταση» συμβάλλοντας στη διάδοση των γραμμάτων και τεχνών, αλλά και αντικείμενα των νεότερων και σύγχρονων χρόνων, από διάφορα ελληνικά και ξένα μουσεία. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμα παλιά, σπάνια, όμορφα βιβλιοδετημένα βιβλία, καθώς και πιστά αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος ο Δ. Βαλάσης σε πηλό και πολλά άλλα αντικείμενα.

Η έκθεση συμπληρώνεται με οπτικοακουστικά προγράμματα πάνω σε διάφορα θέματα - ελληνική γραφή, προαλφαβητικές γραφές στον κόσμο, βιβλιοδεσία, προστασία υλικού βιβλιοθηκών - και με εργαστήρια, σχετικά με την τέχνη του βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά άνω των 10 χρόνων. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: 210 8847560, 210 8846009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ