Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κέρδη» του πολέμου

Την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2007. Εναν ακόμη προϋπολογισμό πολέμου και καταστολής, αφού προβλέπει ιλιγγιώδη ποσά για τις ανά τον κόσμο στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και για την ανάπτυξη του εφιαλτικού μηχανισμού «εσωτερικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα των αυξήσεων των πολεμικών δαπανών, οι κοινωνικές δαπάνες, που μειώνονται σε όλους τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο Πρόεδρος Μπους κάλεσε, μάλιστα, τον αμερικανικό λαό να αποδεχτεί τις «θυσίες» και να σταθεί «στο πλευρό του αμερικανικού στρατού σ' αυτήν τη ζωτικής σημασίας αποστολής».

Ομως, αν για εκατομμύρια Αμερικανούς αυτή η πολιτική συνεπάγεται νέα βάρη, ενώ για πολλούς είναι αιτία της απόλυτης εξαθλίωσής τους, υπάρχουν και οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον πόλεμο. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι, φυσικά, και οι πολεμικές βιομηχανίες.

Σε 427 εκατ. δολάρια ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο του 2005 τα καθαρά κέρδη της «Lockheed Martin» («Λόκχιντ Μάρτιν»), της μεγαλύτερης πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο, σημειώνοντας αύξηση κατά 39% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις της «Lockheed Martin» ενισχύθηκαν κατά 9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2004, φτάνοντας τα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν κάποιος (κατά τύχη, ή φωτισμένος από το «χρυσό ένστικτο» του κέρδους) είχε το Μάρτη του 2000 από 100 μετοχές των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, όλες μαζί θα άξιζαν τότε 12.731 δολάρια.

Ο κύριος αυτός θα έβλεπε σήμερα τις ίδιες μετοχές να αξίζουν 44.417 δολάρια!

Και για το πούμε διαφορετικά, θα έβλεπε την «επένδυσή» του να αποδίδει κέρδος 248,88%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ