Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες για κυβέρνηση και οικονομικός στραγγαλισμός

Τραυματίας από τις χτεσινές επιδρομές των ισραηλινών στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης

Associated Press

Τραυματίας από τις χτεσινές επιδρομές των ισραηλινών στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είχε, αργά χτες, αντιπροσωπεία της «Χαμάς», με επικεφαλής τον Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο έχρισε επόμενο πρωθυπουργό η οργάνωση. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ανακοινώθηκε ότι ο Αμπάς θα δώσει σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χανίγια, που θα έχει περιθώριο 3-5 εβδομάδων για διαβουλεύσεις.

Στο μεταξύ η «Χαμάς» δεν έχασε χρόνο. Χτες, είχε μια πρώτη συζήτηση με θέμα το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την ετέρα ισλαμιστική οργάνωση, την «Τζιχάντ», η οποία απέρριψε την πιθανότητα συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Παλαιστίνη» και πιθανώς τη «Φατάχ», καθώς στελέχη της «Χαμάς» επιμένουν ότι στοχεύουν στη δημιουργία κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Την ίδια ώρα, όμως, η ισραηλινή ηγεσία κλιμακώνει τις πιέσεις και τις απειλές. Την Κυριακή, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, αφού χαρακτήρισε «τρομοκρατική οντότητα» την Παλαιστινιακή Αρχή, εφόσον περνά στα χέρια της «Χαμάς», ενέκρινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των παλαιστινιακών εδαφών.

Το πρώτο μέρος των κυρώσεων αυτών είναι το «πάγωμα» της καταβολής των δασμών και του ΦΠΑ που συγκεντρώνεται από την πώληση παλαιστινιακών προϊόντων, ποσό που ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια, αντιστοιχεί δηλαδή στο 30% του παλαιστινιακού προϋπολογισμού και μπορεί να καλύψει τις μισθολογικές ανάγκες όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, αναμένεται να ληφθούν μέτρα «ενίσχυσης της ασφάλειας» σε όλα τα μεθοριακά φυλάκια, γεγονός που προοιωνίζεται μεγαλύτερες δυσκολίες στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών.

Πιέσεις και υποσχέσεις

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς της φιλανθρωπικής οργάνωσης «KindHearts», που φέρεται να σχετίζεται με τη «Χαμάς». Αξιωματούχοι της ισλαμιστικής οργάνωσης επαναλάμβαναν, χτες, ότι οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες θα αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην παροχή βοήθειας, ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς παραδεχόταν ότι η παλαιστινιακή οικονομία έχει κατακρημνιστεί, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές.

Γεγονός είναι ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης φέρονται να εξετάζουν την πιθανότητα εφαρμογής αποφάσεων παροχής έκτακτης βοήθειας που είχαν ληφθεί παλαιότερα αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Εντούτοις, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η βοήθεια αυτή θα καλύψει τις ανάγκες των 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων του παλαιστινιακού προϋπολογισμού, ούτε ότι θα δοθεί τελικά ή το πότε, αφού πολλές είναι οι δεσμεύσεις, αλλά μόνο η Σαουδική Αραβία έχει χορηγήσει τα χρήματα που υποσχέθηκε.

Περιοδεία εξάλλου σε αραβικές χώρες άρχισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που αναμένεται να «προειδοποιήσει» στην κατεύθυνση της «μη οικονομικής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Υπέρ της χορήγησης ετήσιας βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή από όλους τους μουσουλμάνους, ως υποχρέωσή τους, τάχθηκε η ισλαμιστική αιγυπτιακή οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» αλλά και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ συναντήθηκε με τον πολιτικό επικεφαλής της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, που επισκέπτεται την Τεχεράνη. Αύξηση κατά 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας που χορηγείται διά μέσου των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στους Παλαιστινίους, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας της Σουηδίας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «παραβίαση των υποχρεώσεών του με βάση το διεθνές δίκαιο».

Και στρατιωτικές προκλήσεις

Δύο μαχητές της «Τζιχάντ» έπεσαν νεκροί, χτες το μεσημέρι, στη Νάμπλους, κατά τη διάρκεια νέας εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων. Το απόγευμα της Κυριακής, δύο 17χρονοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εισβολής στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι αντέδρασαν στους εισβολείς με πετροπόλεμο. Αργά το απόγευμα, δύο ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα, επειδή εκτοξεύτηκε, από την περιοχή τους, μολότοφ σε λεωφορείο εποίκων. Τα ξημερώματα, χτες, το ισραηλινό πυροβολικό έβαλλε κατά της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας, από όπου νωρίτερα εκτοξεύτηκαν ρουκέτες «Κασάμ». Δεν προκλήθηκαν θύματα εκατέρωθεν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανεξετάζει τις σχέσεις με το Ισραήλ η Π. Αρχή (2012-02-29 00:00:00.0)
«Απογοήτευση» στην παλαιστινιακή πλευρά (2010-02-10 00:00:00.0)
Ελεύθερος ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου (2009-06-24 00:00:00.0)
Συναντήσεις χαμηλών προσδοκιών (2007-07-25 00:00:00.0)
Ελιγμοί και πυρετώδεις διαβουλεύσεις (2005-01-20 00:00:00.0)
Νέα αιματηρή, πλην προδιαγεγραμμένη, «καταιγίδα» (2003-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ