Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πρόσκληση για.. Μπέργκμαν

Σκηνή από την ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Το πρόσωπο»
Σκηνή από την ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Το πρόσωπο»
Ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν υπογράφει τη σκηνοθεσία της κοινωνικής ταινίας «Το πρόσωπο», που θα προβληθεί απόψε στις 23.10 από το κανάλι της Βουλής.

Στη Σουηδία του 19ου αιώνα ένας ταχυδακτυλουργός με το θίασο, στον οποίο εργάζεται, υποχρεώνονται να σταματήσουν σε μία πόλη. Θα τους εξετάσουν τρεις κρατικοί αξιωματούχοι, επειδή υπάρχει μια κατηγορία για ένα μέλος του θιάσου. Ο ταχυδακτυλουργός Φόγκλερ νομίζει ότι οι κατηγορίες στρέφονται στο πρόσωπό του, γιατί έχει πολλά χρέη. Η κατηγορία όμως δεν είναι αυτή, αλλά θεωρείται ένοχος για βλασφημία. Το «διαβολικό» του ταλέντο δοκιμάζεται από τον κυνικό ορθολογιστή δρ Φέργκερους, ο οποίος είναι ένας από τους θεατές του. Η σύγκρουση που θα επέλθει τους οδηγεί στον εξευτελισμό, στην αμφιβολία και το θάνατο...

Μεγάλο μέρος της ταινίας είναι μια ειρωνική καταγγελία της αστικής υποκρισίας. Ο Μπέργκμαν, με τη γνωστή του δεξιοτεχνία, μεταμορφώνει την τελευταία μάταιη προσπάθεια του ταχυδακτυλουργού για εκδίκηση σ' ένα γεγονός που διαθέτει εφιαλτικό σασπένς. Υποβλητική είναι η ασπρόμαυρη φωτογραφία, ενώ από την ταινία δεν απουσιάζουν και τα κωμικά στοιχεία. Παίζουν οι: Μαξ Φον Σίντοφ, Ινγκριντ Τούλιν και Μπίμπι Αντερσον.

  • «Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μουρ.

Πέντε από τους διασημότερους ιδιωτικούς ντετέκτιβ του κόσμου παίρνουν μια πρόσκληση σε «δείπνο και δολοφονία» από τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο Λάιονελ Τουέιν. Ο Βέλγος Μίλο Περιέ, ο Αμερικανός Σαμ Ντάιαμοντ, η Αγγλίδα Τζέσικα Μαρμπλς, ο Ανατολίτης Σίντνεϊ Γουάνγκ και οι αριστοκράτες Ντικ και Ντόρα Τσάρλεστον, είναι οι καλεσμένοι. Το υπαλληλικό προσωπικό της έπαυλης του Τουέιν αποτελείται από τον τυφλό μπάτλερ Μπένσονμουμ και τον κωφάλαλο μάγειρα Γιέτα. Καθώς οι καλεσμένοι παίρνουν τις θέσεις τους στην τραπεζαρία, ο Τουέιν αποκαλύπτει ότι κάποιος μέσα στο δωμάτιο θα μαχαιρωθεί δώδεκα φορές τα μεσάνυχτα και προκαλεί τους καλεσμένους του να διαλευκάνουν το έγκλημα για ένα εκατομμύριο δολάρια «αφορολόγητα» και τον τίτλο του πρωταθλητή των ντετέκτιβ. Οι πόρτες είναι κλειδωμένες, τα παράθυρα αμπαρωμένα και κανείς από τους καλεσμένους δεν μπορεί να αποχωρήσει. Δωμάτια εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Ο κάθε ντετέκτιβ, τρέχοντας ενάντια στο χρόνο, χρησιμοποιεί τις ικανότητές του για να ξεπεράσει τη σατανική εξυπνάδα του οικοδεσπότη. Το ρολόι χτυπά 12... Παίζουν: Ντέιβιντ Νίβεν, Πίτερ Φολκ, Αλεκ Γκίνες, Πίτερ Σέλερς, Αϊλίν Μπρέναν, Τρούμαν Καπότε, Τζέιμς Κόκο, Ελσα Λάντσεστερ («Mega», 02.00).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιπλανώμενοι σαλτιμπάγκοι (2009-11-26 00:00:00.0)
Το πρόσωπο (2006-07-09 00:00:00.0)
Το «πρόσωπο» (2006-02-19 00:00:00.0)
Φρανκενστάιν (2000-10-27 00:00:00.0)
"Κυριακάτικα" μυστικά (1999-05-16 00:00:00.0)
"Ανοιχτός" μονόλογος (1998-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ