Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Οι εκδόσεις «Φυτράκη» κυκλοφόρησαν πρόσφατα τρία βιβλία. Τις «Ιστορίες από το αρχαίο δράμα» σε απόδοση/διασκευή της Ελένης Χωρεάνθη. Πρόκειται για μια ουσιαστική και διαφορετική προσέγγιση και αποτελεί σημαντική συμβολή στην κατανόηση των έργων της κλασικής αρχαιότητας, τόσο για την πολιτισμική καλλιέργεια όσο και για την αισθητική, ηθική και κοινωνική ευαισθητοποίηση του ανθρώπου. Γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε, χωρίς να παραβιάζεται η νομοτελειακή και δομική αρτιότητα των δραματικών κειμένων, να προσφέρει στον αναγνώστη κάθε ηλικίας μερικά μόνο από τα αριστουργήματα της Τραγικής Ποίησης σε μορφή σύγχρονου λογοτεχνικού έργου.

Ειδικά σε καιρούς χαλεπούς, όπως είναι οι καιροί που ζούμε, η αρχαία τραγωδία, ένα από τα τελειότερα πνευματικά δημιουργήματα της κλασικής Ελλάδας, μαζί με τον Ομηρο, μας παρουσιάζει έναν κόσμο ιδεών και αξιών, μια κοινωνία που διαμορφώνεται μέσα από αντιθέσεις και συγκρούσεις, αλλά στο τέλος ισορροπεί.

Οι μεγάλοι δραματουργοί της κλασικής αρχαιότητας, μέσα από μύθους που απέδωσαν ποιητικά, μίλησαν για πανανθρώπινες αξίες, ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία, φιλοπατρία, αξιοπρέπεια, αλλά και για κοινωνικά θέματα.

Η Ε.Χ. διασκεύασε ελεύθερα οκτώ τραγωδίες του Ευριπίδη και δύο του Σοφοκλή. Εχοντας βαθιά γνώση των αρχαίων κειμένων κατάφερε να τιθασεύσει με έξοχο τρόπο τον αρχαίο τραγικό λόγο, και με τη γοητεία του νεοελληνικού της λόγου μετέπλασε το αρχαίο κείμενο και το απέδωσε με τρόπο εύληπτο και ελκυστικό, προσφέροντας το ουσιώδες και το σημαντικό. Σεβόμενη απόλυτα το πρωτότυπο, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και στην αισθητική του κειμένου, μεταφέροντας σε πεζό τα διαλογικά μέρη, αποφεύγοντας την κατά λέξη μετάφραση, παρακάμπτοντας εύσχημα κάποιες αμφισημίες και μεταφραστικά προβλήματα, ενώ απέδωσε τα χορικά σε ποιητική μορφή, φέρνοντας το σύγχρονο αναγνώστη σε επαφή με το αφηγηματικό στοιχείο και με τη μουσικότητα του έργου ενώ παράλληλα επισημαίνει τη διαφοροποίηση του ρόλου των μελών (χορικών).

Οι «Ιστορίες από το αρχαίο δράμα», όπως προσφέρονται μεταπλασμένες, όχι μόνο μας τέρπουν και μας γοητεύουν με τον αρχαίο μύθο, αλλά μας βοηθούν να καλλιεργηθούμε με ηθικά πρότυπα που μπορούν να επηρεάσουν το σημερινό πλαίσιο αξιών της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θώρακες, άλογα και άνθη» στην Αρχαία Μεσσήνη (2016-08-12 00:00:00.0)
Μολιέρος και Δημητριάδης (2012-10-10 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2007-09-23 00:00:00.0)
Παντοτινή η τραγική ποίηση (2001-07-29 00:00:00.0)
"Αρχαίο Δράμα" στο "Αετοπούλειο" (1997-03-19 00:00:00.0)
Βιβλιογραφία περί μουσικής (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ