Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο στόχαστρο μισθοί και εργασιακές σχέσεις

Πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ βάζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και επίσπευση των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση, λιτότητα στους μισθούς και εφαρμογή σκληρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο την επίτευξη ...μακροχρόνιας οικονομικής σταθερότητας, είναι το πλαίσιο πολιτικής που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Νίκος Γκαργκάνας.

Το μήνυμα που σταθερά, δογματικά και μονότονα εκπέμπει η Τράπεζα της Ελλάδας - η οποία απλώς εξειδικεύει σχετικές αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ - είναι ότι για να γίνει το «ελληνικό» κεφάλαιο περισσότερο ανταγωνιστικό στο διεθνή στίβο, απαιτείται η ολοσχερής ισοπέδωση των εργασιακών κατακτήσεων. Με τον τρόπο αυτό προσδοκούν ότι θα αυξηθεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση, τα καπιταλιστικά κέρδη, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας και κατά συνέπεια θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των κεφαλαίων. Από την οπτική αυτή πλευρά, ό,τι βελτιώνει τις θέσεις του κεφαλαίου είναι και ευπρόσδεκτο. Ετσι, ευπρόσδεκτη είναι κατά τον κ. Γκαργκάνα η οδηγία Μπολκεστάιν, καθώς, όπως υποστήριξε, θα έχει θετικές συνέπειες για μια οικονομία σαν την ελληνική, η οποία στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες. Ευπρόσδεκτη είναι και η ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οταν του τέθηκε η ερώτηση πώς είναι δυνατό οι εφοπλιστές να θησαυρίζουν και οι ναυτεργάτες να είναι άνεργοι, ο διοικητής φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η ναυτιλία - ανέφερε - είναι ο πιο δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, από την οποία ζουν χιλιάδες άνθρωποι... Αποκάλυψε μάλιστα ότι το 85% του πετρελαίου στην Κίνα το μεταφέρουν ελληνικά τάνκερς... Θετική στάση κράτησε και για την απόφαση των τραπεζιτών να μην υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση, αλλά σύμβαση κατά τράπεζα...

Στην έκθεση επανέρχεται μονότονα η μαύρη προπαγάνδα για τις δημοσιονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν από τη γήρανση του πληθυσμού. Αναφέρεται, συγκεκριμένα ότι «αν δε ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και δεν προχωρήσει εγκαίρως η μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι οποίες στην περίπτωση αυτή θα αρχίσουν να αυξάνονται από το 2015 λόγω των δημογραφικών εξελίξεων».

Οσο για τους μισθούς, αυτοί ενοχοποιούνται για τις απώλειες ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας... Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «η σωρευτική αύξηση της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Ελλάδας ως προς τους κυριότερους εμπορικούς της εταίρους κατά την περίοδο 2001-2005 έφτασε το 12,4% βάσει των σχετικών τιμών καταναλωτή και 27,6% βάσει του σχετικού κόστους εργασίας». Προκαλεί και αυθαιρετεί βάναυσα σε βάρος της κοινής νοημοσύνης η Τράπεζα της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που το τραπεζικό κεφάλαιο ανακοινώνει αυξήσεις κερδών άνω του 100%, ενώ η μάζα των κερδών των μεγαλύτερων έξι τραπεζών προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ... Απτόητοι όμως απαιτούν από τους εργαζόμενους «κατά τις εν εξελίξει συλλογικές διαπραγματεύσεις να διαμορφωθούν μισθολογικές αυξήσεις σε επίπεδα συμβατά προς την εξάλειψη της απόκλισης του πληθωρισμού και την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών...».

Εκεί βέβαια που τα δίνουν όλα, είναι στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει δυσκαμψίες... Εμπόδιο κατά την ΤτΕ αποτελούν «οι ρυθμίσεις της εργατικής, φορολογικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας...». Αν και ρωτήθηκε ο κύριος διοικητής - ίσως λόγω σεμνότητας - αρνήθηκε να απαντήσει, αν ζητά την κατάργηση του κατώτατου μισθού, του ορίου των απολύσεων και του ύψους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, παράγοντες οι οποίοι παρεμποδίζουν την ...υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ