Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Μεγάλες καταστροφές από τον παγετό

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες ροδάκινου και βερίκοκου στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας από τον παγετό που επικράτησε τον τελευταίο μήνα. Σημαντικές ζημιές, όμως, φαίνεται ότι έχουν προκληθεί για τον ίδιο λόγο και σε καλλιέργειες αχλαδιού, κερασιού, ακτινίδιου.

Οπως διαπιστώνουν τώρα οι ροδακινοπαραγωγοί, από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες «κάηκαν» οι φετινές τους καλλιέργειες, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι έχουν καταστραφεί και τα δέντρα μέχρι το ύψος του 1,5 μέτρου. Υπολογίζεται ότι το 90% της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου έχουν καταστραφεί στα χωριά της Εδεσσας, των Γιαννιτσών, της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ λιγότερες είναι οι ζημιές των επιτραπέζιων ροδάκινων.

Στα χωριά αυτά, η θερμοκρασία στη διάρκεια της κακοκαιρίας έφτασε μέχρι και τους -21 βαθμούς.

Σημειώνεται ότι οι καταστροφές στις καλλιέργειες όταν γίνονται χειμώνα, δηλαδή πριν την άνθηση των καρπών, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Οταν φανούν καθαρότερα σε μερικές βδομάδες οι καταστροφές, η κάλυψη θα γίνει από τα ΠΣΕΑ. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη θα γίνει με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και οι αποζημιώσεις θα είναι μόνο κατά ένα ποσοστό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ