Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τα πρόστιμα της ΔΕΗ

Αντικατέστησαν τα αγροτικά τιμολόγια με τιμολόγια γενικής χρήσης. Στη Βουλή έχει ήδη συζητηθεί σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Κατά μήκος της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, στο ύψος του κόμβου της Ν. Τρίγλιας παρέταξαν από χτες τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Χαλκιδικής, ενώ το μεσημέρι προχώρησαν και σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου. Διαμαρτύρονται γιατί η ΔΕΗ τους επέβαλε πρόστιμο, ύψους περίπου 50.000 ευρώ. Οπως δήλωσαν οι αγρότες, οι κινητοποιήσεις τους από σήμερα θα κλιμακωθούν με αποκλεισμούς και άλλες μορφές δράσης, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζουν κινητοποίηση στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου, όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κατά της ΔΕΗ.

Το 2003, η ΔΕΗ, προφασιζόμενη υπερκατανάλωση ρεύματος, επέβαλε «χαράτσι» στους αγρότες. Και από τον Απρίλη του 2004 άρχισε να τους χρεώνει με τιμολόγιο γενικής χρήσης αντί του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου. Η ΔΕΗ προβάλλει το επιχείρημα ότι οι αγρότες άρδευσαν μεγαλύτερες από τις εγκεκριμένες εκτάσεις όπως αυτές ορίστηκαν από τη Νομαρχία Χαλκιδικής. Ομως η ΔΕΗ δεν παίρνει υπόψη της ότι δεν εγκρίνεται η άρδευση χωραφιών σε απόσταση μεγαλύτερη των 800 μέτρων από τη γεώτρηση. Επίσης, η ΔΕΗ δεν παίρνει υπόψη της ότι η πτώση του υπόγειου υδροφορέα πολλαπλασιάζει το βάθος άντλησης και την απαιτούμενη ενέργεια.

Προεκλογικά η ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι θα ρυθμίσει το θέμα, αλλά τώρα, διά στόματος των υπουργών της, υπαναχωρεί, υπερασπίζεται τη ΔΕΗ ΑΕ, που αρνείται να απαλλάξει τους παραγωγούς από το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος και ρίχνει την ευθύνη στους αγρότες που παλεύουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι αυτή η επίθεση σε βάρος τους σηματοδοτεί την πρόθεση της μετοχοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ να επεκτείνει το μέτρο σε βάρος της αγροτιάς σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρουν, «αν δεν υπάρξει αντίδραση, θα συνεχιστεί η πολιτική υπερτιμολογήσεων και επιβολής προστίμων σε όλους τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ποτίσουν τα χωράφια τους».

Στο πλευρό των αγροτών στο μπλόκο της Νέας Τρίγλιας βρέθηκαν χτες από νωρίς το πρωί στελέχη της ΠΑΣΥ, αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους και τους κάλεσε συντονισμένα με όλο το λαό της περιοχής να κλιμακώσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών κοινής ωφέλειας, χτυπά το εισόδημα των αγροτών και τους οδηγεί σε ξεκλήρισμα.

Το ΚΚΕ από τον προηγούμενο μήνα, με Επίκαιρη Ερώτηση, έφερε το θέμα στη Βουλή και κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, αναλύοντας τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που δημιουργούν στους αγρότες αυτές οι μεθοδεύσεις. Υπογράμμιζε και τις ευθύνες της Νομαρχίας που πίσω από περιοριστικά μέτρα προσπαθεί να συγκαλύψει την έλλειψη βασικών αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Και ζητούσε από την κυβέρνηση να παρέμβει για να μην πληρώσουν οι αγρότες ούτε μια κιλοβατώρα με Τιμολόγιο Γενικής Χρήσης, για να ισχύσει το Μειωμένο Αγροτικό Τιμολόγιο σε όλες τις αρδευόμενες εκτάσεις και να γίνουν τα απαραίτητα αρδευτικά έργα στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ