Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
Περί ... χαρακτικής

Εργο της Εύας Μελά
Εργο της Εύας Μελά
Μικρή ομαδική έκθεση χαρακτικής φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Οι: Γιώργης Βαρλάμος, Γιάννης Κυριακίδης, Εύα Μελά και Κριστίν Τουζώ, ξεδιπλώνουν, μέσα από τα έργα τους, το γοητευτικό μίτο της χαρακτικής, παρουσιάζοντας χαράξεις που έχουν γίνει σε ξύλο, χαλκό, αλλά και λιθογραφίες και λινόλεουμ.

Μεγάλος δάσκαλος της χαρακτικής, ο Γ. Βαρλάμος, υπηρετεί με γνώση, σεμνότητα και ήθος, την τέχνη του χαράγματος. Μια τέχνη λαϊκή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δημοκρατική σε σχέση με τις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες, μια και γίνεται εύκολα κτήμα όχι του ενός αλλά των πολλών. Βαθύς γνώστης των μυστικών της κλασικής χαρακτικής, ο Γ. Βαρλάμος, είναι ίσως ο μόνος, εκτός του Γαλάνη, που καλλιέργησε εξίσου όλα τα είδη της: χαλκογραφία, ξυλογραφία και λιθογραφία. Στην τωρινή παρουσίαση, εκτίθενται τρία χαρακτικά σε ξυλογραφία και μία λιθογραφία. Πρόκειται για τρεις μαυρόασπρες ξυλογραφίες με θέμα τοπία από το χωριό Πύργος και την Αττική, καθώς και ένα γυμνό. Δημιουργίες στις οποίες η δωρική λιτότητα των εκφραστικών μέσων συναντά την τεχνική αρτιότητα. Παράλληλα, εκτίθεται και μια λιθογραφία του Γ. Βαρλάμου, με τίτλο «Σπάρτα», παρμένη από τη χλωρίδα του τόπου μας.

Ξυλογραφία του Γιώργη Βαρλάμου
Ξυλογραφία του Γιώργη Βαρλάμου
Εγχρωμες λιθογραφίες, έργα που «αιχμαλωτίζουν» το θεατή με την ειλικρίνεια και τη δύναμη που κρύβουν, παρουσιάζει η Εύα Μελά. Πρόκειται για συνθέσεις με παιδικά πορτρέτα, πουλιά και στοιχεία της φύσης. Θέματα αγαπημένα για τη δημιουργό, τα οποία αποτελούν συνέχεια του νήματος της ζωγραφικής της ενασχόλησης των τελευταίων χρόνων. «Μία ερμηνεία της ζωγραφικής εικόνας με άλλα μέσα», χαρακτηρίζει τα χαρακτικά της. «Η χαρακτική είναι ένα άλλο μέσο απόδοσης της εικόνας που έχει διαφορετικές δυνατότητες απ' ό,τι η ζωγραφική με το πινέλο. Θεωρώ ότι η χαρακτική είναι μια λαϊκή τέχνη, γιατί το έργο είναι πρωτότυπο, αλλά δεν είναι μοναδικό. Μπορεί να το δει, να το χαρεί και να το αποκτήσει πολύς κόσμος».

Γεννημένος στη Γεωργία, ο Γ. Κυριακίδης σπούδασε τη χαρακτική στο Πολυγραφικό Ινστιτούτο του Λβοφ της Ουκρανίας. Η 20χρονη εργασία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στον Κεντρικό Εκδοτικό Οίκο του Ουζμπεκιστάν, ήταν αυτή που τον βοήθησε να εξερευνήσει τα γοητευτικά μονοπάτια της χαρακτικής. Μια μεγάλη αγάπη, την οποία, με σεμνότητα, συνεχίζει να υπηρετεί τα 15 χρόνια που βρίσκεται στη χώρα μας. Περιπλάνηση στην αγαπημένη του πόλη Σαμαρκάνδη, αποτελούν τα έργα που παρουσιάζει στη «Χρυσόθεμη». Στη Σαμαρκάνδη, που οι γερανοί συναντούν τον ήλιο και η κληματαριά στεφανώνει το χορό. Εκεί, που τα φουγάρα του εργοστασίου και τα πολυώροφα κτίρια, συνυπάρχουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Την πόλη που συντροφεύει τις μανάδες και τα παιδιά στη βόλτα τους, το διάλειμμα για ένα ποτήρι τσάι ή τη γιορτή. Ενα «πανηγύρι» ζωής τα έργα του, όπου σε μαύρο και άσπρο αποτυπώνεται «αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας».

Τέλος, η έκθεση ολοκληρώνεται με χαλκογραφίες της Κριστίν Τουζώ. Μικρά σε διαστάσεις έργα με τη χαρακτηριστική απόδοση της δημιουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ