Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στις πλατείες, στην πάλη για κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση

Στιγμιότυπο από την προφεστιβαλική εκδήλωση στα Πετράλωνα
Στιγμιότυπο από την προφεστιβαλική εκδήλωση στα Πετράλωνα
Το 26ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» «ταξιδεύει» ήδη με τις εκδηλώσεις του σε όλη την Ελλάδα, με σταθμό το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο στο Ακτιο και τη Λευκάδα στις 8 και 9 Ιούλη και θα κορυφωθεί με το τετραήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων της Αθήνας στις 20-23 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Μέχρι τότε, συναντά τους νέους σε κάθε γειτονιά και πλατεία και μεταφέρει το κάλεσμα της ΚΝΕ στην ομορφιά του αγώνα, στην ομορφιά της οργανωμένης πάλης. Ετσι ανοίγει, μέσα από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις του, πόρτες διαλόγου με χιλιάδες νέους και νέες, ενώ παράλληλα προβάλλει μια άλλη πρόταση για τον πολιτισμό, την ερασιτεχνική δημιουργία, συνολικά μια ανυπόταχτη στάση ζωής στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ για τις αμέσως επόμενες μέρες είναι:

  • Αύριο Παρασκευή:

- Στην πλατεία Νέου Ηρακλείου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία, επαγγελματικά δικαιώματα, ανεργία».

- Στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, στις 8 μ.μ., με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα».

- Στην πλατεία Αγ. Ιωάννου Ρέντη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

  • Το Σάββατο 24/6:

- Στην πλατεία της Δραπετσώνας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ανεργία και κατάρτιση».

- Στο Μεγάλο Πεύκο, από τις 8.30 μ.μ., θα λειτουργεί κιόσκι της ΚΝΕ, όπου θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σκάκι, έκθεση βιβλίου και γκράφιτι.

- Στα Μέγαρα, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση νεανικής δημιουργίας με αγώνες σκάκι, εικαστικά δρώμενα, έκθεση βιβλίου κ.ά.

Πολιτική και πολιτιστική δράση αντίστασης

Σε μια από τις εργατογειτονιές της Αθήνας, στα Πετράλωνα, πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, για το 3ο και 4ο Διαμέρισμα Αθήνας - ενόψει του 26ου Φεστιβάλ - με θέμα το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Μια πόλη στην οποία η μεγαλύτερη μερίδα των νέων εργάζεται σε μηχανουργεία και εργοστάσια, σε άθλιες συνθήκες εργασίας.

Για την επιλογή του θέματος συζήτησης ο Λαυρέντης Μυλωνόπουλος, γραμματέας της ΟΒ Πετραλώνων της ΚΝΕ, είπε ότι όλες οι ελαστικές συμβάσεις έχουν εφαρμοστεί και πολλοί από τους νέους δε συνδικαλίζονται, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να προβληθεί ένα τέτοιο θέμα.

Το σκίτσο που «έντυνε» το χώρο μαζί με τα ταμπλό έδινε το στίγμα του ανέργου, που «μόνο η δική του ταυτότητα έμεινε ίδια», με τα ελαστικά ωράρια, τις περικοπές μισθών και τα καταπατημένα εργασιακά δικαιώματα να τον «πνίγουν». Λίγο πιο πέρα λειτουργούσε μια μίνι έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» και εκεί μπορούσαν οι νέοι να δηλώσουν συμμετοχή στο επερχόμενο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, στο Ακτιο. Ο Αποστόλης Αναστασίου, μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ, αναφερόμενος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, είπε ότι αποτελεί παρέμβαση στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα μιας κοινωνίας που προβάλλει ως κουλτούρα τα σκυλάδικα και τα ριάλιτι σόου. «Η ΚΝΕ προβάλλει την αντίσταση της νεολαίας σε οτιδήποτε γίνεται γι' αυτή χωρίς αυτή. Η δυσαρέσκεια των μαθητών, των εργαζόμενων, των αγροτών, της νεολαίας πρέπει να αποτελέσει αγωνιστικό χείμαρρο».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Στρατηγός, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που μίλησε για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, τις αλλαγές που έχουν γίνει, τη «Λευκή Βίβλο», την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το ελαστικό ωράριο, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και αποκρυπτογράφησε έννοιες όπως ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, απασχόληση. «Σκοπός όλων αυτών των μέτρων είναι να εκμεταλλευτούν, με εντατικότερο τρόπο, τον εργαζόμενο, να αυξήσουν τα κέρδη τους, να διαιωνίσουν την εξουσία τους. Ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να αποκομίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη. Δε θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές, αν ο λαός δεν αντιπαλέψει, αν ο εργαζόμενος δεν έρθει σε ρήξη με τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Απαιτείται αντιμονοπωλιακός αγώνας, με μπροστάρη την εργατική τάξη και όλα τα καταπιεζόμενα στρώματα. Να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ στο μέτωπο της αντεπίθεσης. Ενα πρώτο βήμα είναι να ενώσουν τη φωνή τους μέσα από τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων», κατέληξε.

Ακολούθησε συζήτηση καθώς και συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ