Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΧΙ στα σχολεία - σούπερ μάρκετ!

Το 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου παρέδωσε επ' αμοιβή μια αίθουσά του στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης για να κάνει σεμινάρια σε μέλη του

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για σχολεία «ανοιχτά στην τοπική κοινωνία» δε σημαίνει τίποτε άλλο από «ανταποδοτική» λειτουργία του σχολείου, από άνοιγμα της πόρτας του κάθε σχολείου στις επιχειρήσεις. Οταν παραχωρούνται γυμναστήρια σχολείων σε ιδιωτικά κέντρα αδυνατίσματος, όταν στα προαύλια στήνονται περίπτερα επιχειρήσεων, όταν τα σχολικά κυλικεία δίνονται σε εταιρίες κέτερινγκ... ανοίγει ο δρόμος για ένα σχολείο «πολλαπλών χρήσεων», ένα σχολείο-«σούπερ μάρκετ» που ανάλογες θα είναι και οι αξίες που θα πρεσβεύει και θα διδάσκει. Καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ξεπουλήματος των σχολείων μέσα από τα δήθεν τοπικά μονοπάτια έχουν αρχίσει να παίζουν ήδη διάφοροι δήμαρχοι - μαριονέτες της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζοντας το τοπίο και για τις επικείμενες συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Ενα ακόμα παράδειγμα αυτής της πολιτικής, που έχει αρχίσει να υλοποιείται αθόρυβα σε διάφορες περιοχές και σχολεία, είναι αυτό του 6ου Γυμνασίου Γαλατσίου, όπου, με την απόφαση της 12ης Σχολικής Επιτροπής, αποτελούμενης από τρεις δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ (Γ. Ρωμανός, γραμματέας της ΤΟ Γαλατσίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σιδερής, αντιδήμαρχος, και Μ. Τσαγκρινού), τη διορισμένη εκπρόσωπο του δήμου, Αλ. Ζέρβα και την κ. Καροπούλου, διευθύντρια του σχολείου, «έβγαλαν στο σφυρί» αίθουσα του σχολείου. Συγκεκριμένα, η 12η Σχολική Επιτροπή αποφάσισε - χωρίς την έγκριση του Συλλόγου Γονέων - και έδωσε επ' αμοιβή την αίθουσα πληροφορικής του σχολείου στον Εμπορικό Σύλλογο Γαλατσίου. Το παράρτημα του Εμπορικού Συλλόγου μίσθωσε την αίθουσα για ένα μήνα έναντι 1.000 ευρώ, εκμεταλλεύτηκε δηλαδή τις σχολικές εγκαταστάσεις, για να πραγματοποιήσει επιδοτούμενα (από τον ΟΑΕΔ) σεμινάρια χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στα μέλη του.

Η απόφαση πάρθηκε εν κρυπτώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η αντίσταση, καθώς και πριν μερικούς μήνες είχε ακυρωθεί στην πράξη μετά από αντιδράσεις η πρόθεση του Δήμου Γαλατσίου να μετατρέψει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 6ου Γυμνασίου σε Κινηματογραφική Λέσχη.

«Πιεστική και ύπουλη» χαρακτηρίζει την προσπάθεια εισχώρησης στα σχολεία η Ενωση Συλλόγων Γονέων Γαλατσίου και επισημαίνει σε ανακοίνωση - καταγγελία της: «Επειδή "φοβόμαστε τους Δαναούς που φέρνουν δώρα", λέμε "όχι" σε χορηγίες, αμοιβές από παροχή υπηρεσιών και σε παντός είδους εμπορική σχέση μεταξύ σχολείων και οποιουδήποτε φορέα». Και συμπληρώνει: «Ας κρατήσουμε καθαρούς τους ρόλους των σχολείων ως των λίγων οχυρών που θα προστατέψουν τις ψυχές και τα μυαλά των παιδιών μας. Ας μην επιτρέψουμε να γίνουν και αυτά 2 σε 1, όπως καλεί η εποχή μας. Η κατάπτωση στην Παιδεία είναι ορατή, ας γίνουμε τροχοπέδη όσο αυτό περνάει από το χέρι μας».

Να σημειωθεί ότι στις 15/2/06 η Ενωση Γονέων κατέθεσε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας επιστολή διαμαρτυρίας και πίεσε προκειμένου να ληφθεί - όπως κι έγινε - αρνητική απόφαση για τη χρήση των σχολείων για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός του εκπαιδευτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ