Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν το νέο «χαράτσι»!

Κάλεσμα για μαζική και δυναμική αγροτική συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 19 Μάρτη

Δεν υποχρεούνται οι αγρότες να πληρώσουν το νέο «χαράτσι» για το ΟΣΔΕ, που επιβάλλουν η κυβέρνηση, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα «δικαιώματα» ενιαίας ενίσχυσης, επισημαίνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για να εισπράττουν το σύνολο της επιδότησης από τη νέα ΚΑΠ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χτες στη Λάρισα, στελέχη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ - οι Β. Μπούτας, Γ. Πατάκης, Μπ. Μπακούλας και Χ. Αρχοντής - στάθηκαν σ' αυτό το ζήτημα και ταυτόχρονα κάλεσαν τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 του Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Με τη συμμετοχή τους στο αγωνιστικό αντάμωμα του Κιλελέρ - υπογράμμισαν - οι μικρομεσαίοι αγρότες θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχίζουν τον αγώνα για την ανατροπή της νέας ΚΑΠ, που εντείνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματός τους και για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Δεν υποχρεούνται να το πληρώσουν

Για το ζήτημα του ΟΣΔΕ, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, αφού επισήμαναν ότι οι αγρότες δεν έπρεπε να πληρώσουν ούτε τα 10-15 ευρώ για την κάθε αίτηση διόρθωσης των λαθών που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τον υπολογισμό της ενιαίας ενίσχυσης (προσωρινά δικαιώματα), κάλεσαν τον αγροτικό κόσμο να μην πληρώσει για το ΟΣΔΕ, τονίζοντας ότι η παρακράτηση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, γιατί τα έξοδα διαχείρισης της ενιαίας ενίσχυσης, αποτελούν δημόσια δαπάνη και σύμφωνα με το γενικό κανονισμό 1782/2003 αρ. 28 και 1259/99 αρ. 2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι νόμος, απαγορεύεται οποιαδήποτε παρακράτηση από τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Και σημείωσαν ότι όσοι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο εκτέλεσης των πληρωμών - και κανένας αγρότης δεν είναι ευχαριστημένος να του γίνονται παρακρατήσεις, που του αποδεκατίζουν το, ήδη, μικρό εισόδημά του - οφείλουν να ζητήσουν διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, και να απαιτήσουν την καταβολή του πλήρους ποσού των επιδοτήσεων, όπως άλλωστε, υποδεικνύει και η Επιτροπή της ΕΕ.

Στη συνέχεια ανέφεραν ότι τα χρήματα που θα κερδίσουν οι αγρότες μην πληρώνοντας το «χαράτσι», που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΠΑΣΕΓΕΣ - Ενώσεις, φτάνουν και ξεπερνούν το ποσό των 20 δισ. δρχ. το χρόνο και, μέχρι το 2013, τα 120 δισ. δρχ. κι εξήγησαν πως για τη διοικητική διεκπεραίωση του ΟΣΔΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συνάψει σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ και για την εργασία που θα κάνουν αυτή και οι Ενώσεις θα αμειφθούν από το ελληνικό Δημόσιο με ένα ευρώ για κάθε αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ.

Αν δεν αρκούν τα χρήματα που σε επίπεδο χώρας φτάνουν, περίπου, στο 1.000.000 ευρώ - υπογράμμισαν - ας ζητήσουν περισσότερα όχι σε βάρος των αγροτών, αλλά σε βάρος του Δημοσίου.

Τι χρειάζεται να κάνουν

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ κάλεσαν τους αγρότες να συνδράμουν τα συνδικαλιστικά όργανα - Τοπικές Επιτροπές ΠΑΣΥ και Ομοσπονδίες - που παίρνουν και θα πάρουν την πρωτοβουλία και με την έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και του ΟΣΔΕ:

1. Να υποβάλλουν, από την πρώτη μέρα, τις αιτήσεις χωρίς να πληρώσουν, ή να εκχωρήσουν, με δήλωση, το δικαίωμα για παρακράτηση στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, όποτε και αν γίνει αυτό.

2. Αν αρνηθούν τα συνεργεία που παραλαμβάνουν τις αιτήσεις να τις παραλάβουν με αποδεικτικό, να προσφύγουν, με δικηγόρο, στον εισαγγελέα και να καταγγείλουν το γεγονός, επικαλούμενοι τους κανονισμούς της ΕΕ και την απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Διαμάντως Μανωλάκου, με αριθμό Η-0874/05. Παράλληλα, σε συνεννόηση με δικηγόρο να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για να παραλάβουν την αίτηση στο ΟΣΔΕ. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν σύντομα για να υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, το περιθώριο, να καταθέσουν οι αγρότες την αίτηση στο ΟΣΔΕ μέχρι 15 Μάη που είναι η καταληκτική ημερομηνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ