Τετάρτη 8 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν χτες από τρεις εκρήξεις βομβών στη χαρακτηριζόμενη ως ιερή για τους ινδουιστές πόλη Βαρανάσι, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της Βόρειας Ινδίας, ανέφεραν οι αρχές. Δεν υπήρξε, έως χθες βράδυ, ανάληψη ευθύνης για τις τοποθετήσεις των εκρηκτικών μηχανισμών, που έπληξαν τον ινδουιστικό ναό Σανκότ Μοχάν και το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με την αστυνομία να αναφέρει ότι απέτρεψε άλλες δύο.

Το Βαρανάσι θεωρείται η «πρωτεύουσα» του Ινδουισμού και οι επιθέσεις είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κύμα οργής στους πιστούς. Αυτό «δείχνει» προς την κατεύθυνση της προσπάθειας πρόκλησης θρησκευτικής έντασης, όπως είχε συμβεί το 2002 στο Γκουτζάρατ, όταν ξέσπασε το πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων με τουλάχιστον 2.000 νεκρούς.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκχ «καταδίκασε» τις επιθέσεις και ζήτησε «ηρεμία».

Πολλές μεγάλες πόλεις στην Ινδία, μεταξύ αυτών και το Νέο Δελχί, τέθηκαν σε κατάσταση «ύψιστης επιφυλακής», υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Τις προηγούμενες μέρες, στις διαδηλώσεις εναντίον του Μπους στο Λακνάου, στο Ούταρ Πραντές, αλλά και στο παράκτιο θέρετρο Γκόα, είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων. Ο ηγέτης του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, συνέδεσε τις επιθέσεις με τις «διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ