Τετάρτη 8 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Προτάσεις Ανάν για τη διοικητική αναδιάρθρωση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Την πολυποίκιλη διοικητική μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, τη συγκρότηση μίας «ομάδας ταχείας επέμβασης 2.500 επαγγελματιών» κυανοκράνων, την αναβάθμιση του ρόλου του αναπληρωτή γενικού γραμματέα αλλά και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του συστήματος πληροφόρησης και ενημέρωσης του Οργανισμού, προτείνει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Παρουσιάζοντας χτες την έκθεσή του για τη διοικητική αναδιάρθρωση του Οργανισμού με τίτλο «Επενδύοντας στα Ηνωμένα Εθνη: Για έναν ισχυρότερο Οργανισμό διεθνώς», ο Ανάν προτείνει μία σειρά ευρύτατων αλλαγών με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, να ενισχυθεί και να ανταποκριθεί ο Οργανισμός πιο αποτελεσματικά στα νέα διεθνή δεδομένα και ανάγκες του 21ου αιώνα.

Προτείνει τη συγκρότηση μίας κινητής ομάδας 2.500 «επαγγελματιών» κυανοκράνων που θα είναι σε θέση να αναλάβει ταχύτατα «ρόλο και έργο» σε οποιαδήποτε εστία κρίσης. Ζητεί ενίσχυση του ρόλου του αναπληρωτή γενικού γραμματέα ώστε ο γενικός γραμματέας να μπορεί απερίσπαστα να ασχολείται «με διπλωματία και διεθνή πολιτική».

Θεωρεί αναγκαία την αλλαγή του τρόπου προμηθειών «αγαθών και υπηρεσιών» του ΟΗΕ για την αποτροπή φαινομένων διαφθοράς. Εριξε στο τραπέζι ακόμη και την ιδέα «μεταφοράς» ορισμένων υπηρεσιών του Οργανισμού (π.χ. έκδοση ενημερωτικών εντύπων...)σε χώρες με «χαμηλότερο αναλογικά κόστος».

Προτείνει τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών πληροφόρησης και ενημέρωσης του ΟΗΕ με κόστος 120 εκατ. δολάρια και τη βελτίωση των μισθών και επιδομάτων ανώτερων αξιωματούχων του Οργανισμού με περίπου 280 εκατ. δολάρια ώστε να προσλαμβάνεται ικανότερο (από άποψη προσόντων και αριθμού) προσωπικό «ιδιαίτερα όσον αφορά σε εστίες κρίσεων».

Υποστηρίζει τη συγκρότηση ενός «Γραφείου Διαχείρισης Μεταρρυθμίσεων» που σε συνεργασία με τις χώρες - μέλη θα καθοδηγεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που θα τεθούν - προτού εφαρμοστούν... - υπό την κρίση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ