Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΛΟΣ
«Απουσία συντήρησης»...

Eurokinissi

Μπορεί η Δήλος να έχει ενταχτεί από το 1990 στον κατάλογο των μνημείων που αποτελούν Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και προστατεύονται από την «ΟΥΝΕΣΚΟ», αυτό όμως δεν «εμπόδισε» το ελληνικό κράτος και όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν πριν και μετά την παραπάνω ένταξη, να εγκαταλείψουν τα μνημεία της.

Αν η λέξη «εγκατάλειψη» ακούγεται «υπερβολική», τότε ας χρησιμοποιήσουμε την επίσημη ορολογία που ακούστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με θέμα την «έγκριση ή μη μελετών συντήρησης, στερέωσης και αναστήλωσης μνημείων της Δήλου»: «Απουσία συντήρησης».

Οι μελέτες αφορούν σε τέσσερα μνημεία του νησιού: την παλαίστρα της Λίμνης, την παλαίστρα του Γρανίτη, την οικία στο συνοικισμό του Θεάτρου και τη στοά του Φιλίππου. Τα τρία πρώτα μνημεία «ομαδοποιήθηκαν» κατά τη συζήτηση, αφού παρουσιάζουν κοινά όσο και σοβαρά προβλήματα: Καταρρεύσεις, αποκολλήσεις, διαβρώσεις. Στις αντικειμενικές αιτίες αυτών των προβλημάτων (καιρικές συνθήκες, υγρασία κλπ.) προστέθηκαν και οι υποκειμενικές, δηλαδή ο «ανθρώπινος παράγων», με τον τρόπο που έγιναν οι ανασκαφές στην περιοχή από το 1873 οπότε ξεκίνησε τις έρευνες η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Ωστόσο, ο κυριότερος παράγοντας ήταν, όπως ειπώθηκε κατά την εισήγηση, «η απουσία συντηρητών που να ασχολούνται συνεχώς με τα μνημεία». Οι προτάσεις των μελετητών περιλαμβάνουν σειρά σωστικών, κυρίως, επεμβάσεων (στερεώσεις, συμπληρώσεις κλπ.). Είναι βέβαια προφανές, πως αυτό που οφείλει να λύσει μια για πάντα το υπουργείο Πολιτισμού είναι ακριβώς η συνεχής φροντίδα των μνημείων, αφού, όσες μελέτες και αν εφαρμοστούν, μετά από χρόνια θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα. Και η συνεχής φροντίδα σημαίνει πόροι, υλικοτεχνική υποδομή και βέβαια επάρκεια ειδικευμένου προσωπικού.

Η προμελέτη της στοάς του Φιλίππου συζητήθηκε ξεχωριστά. Αν και το μνημείο διασώζει σε μεγάλο ποσοστό το αυθεντικό υλικό του και η κατάσταση αυτού του υλικού είναι καλή, ωστόσο, η παθολογία του περιλαμβάνει προβλήματα όπως υποσκαφή θεμελίων, απώλειες και σπασίματα αρχιτεκτονικών μελών κ.ά. Οι αιτίες είναι και εδώ η έκθεση του μνημείου στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και στην «απουσία συντήρησης». Η μελέτη κινείται στη λογική της αναστήλωσης. Ωστόσο, η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι το αναστηλωμένο μνημείο θα προκαλεί «δυσαρμονία» σε σχέση με το περιβάλλον των ερειπίων. Πάντως, εκτιμά ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η αναστήλωση θα πρέπει, εκτός των άλλων, να εξασφαλιστούν αναλυτικός προϋπολογισμός και πόροι.

Το ΚΑΣ ενέκρινε όλες τις μελέτες με τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν. Για την ιστορία πάντως να πούμε, πως οι μελέτες είχαν εγκριθεί και από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Δήλου το Μάη του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ