Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εγκληματική απουσία γιατρών Εργασίας

Ουσιαστικά απροστάτευτοι απέναντι στους χιλιάδες κινδύνους που απειλούν την υγεία και την ίδια τους τη ζωή βρίσκονται οι εργαζόμενοι της χώρας, αφού οι εργοδότες, με την ανοχή των κυβερνήσεων, συστηματικά παραβιάζουν ακόμα και τους όποιους ανεπαρκείς νόμους, ενώ υπάρχει δραματική απουσία μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας και ειδικευμένων γιατρών Εργασίας στους χώρους δουλιάς.

Πανελλαδικά υπάρχουν μόλις 50 ειδικευμένοι γιατροί Εργασίας, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαιτούνται τουλάχιστον 1.500. «Στην Ελλάδα όταν δε θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δεν το καταγράφουμε...», υπογράμμισαν οι ειδικοί επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που θα γίνει στις 13 - 15 Μάρτη στην Αθήνα.

Η ισχύουσα νομοθεσία - που βρίσκεται πολύ πίσω απ' τις πραγματικές ανάγκες - προβλέπει την ύπαρξη γιατρού Εργασίας και τεχνικού Ασφαλείας σε κάθε επιχείρηση, στην οποία απασχολούνται πάνω από 50 εργαζόμενοι. Ο νόμος, όμως, ή παραβιάζεται ή καταστρατηγείται στην ουσία, αφού στις επιχειρήσεις υπάρχει τυπικά μόνο κάποιος γιατρός άλλης ειδικότητας. Μάλιστα, το κράτος είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια, αφού δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφάλειας στις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε καν στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες βαριάς βιομηχανίας!

Για τις επαγγελματικές ασθένειες δεν υπάρχει ασφαλιστική νομοθεσία για το σύνολο των περίπου 300 ασφαλιστικών φορέων της χώρας, με μοναδική εξαίρεση το ΙΚΑ! Και εκεί, όμως, καταγράφονται μόλις 39 από τις 3.500 καταγεγραμμένες επαγγελματικές ασθένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ