Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 81 ετών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Πιτσωτά Φθιώτιδας. Ηταν ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας γνώρισε και αυτός άγριους διωγμούς και αναγκάστηκε να πάρει και πάλι το δρόμο του βουνού. Κατέφυγε στο ΔΣΕ και πολέμησε από τις γραμμές του.

Από το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε στη Ρουμανία ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί παντρεύτηκε την επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ Βασιλική Ιωάννου, από το χωριό Κάτω Φτεριά Καστοριάς, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες.

Ως μέλος του ΚΚΕ από τα χρόνια της Κατοχής ακόμα, δούλεψε ως στέλεχός του στην πόλη Οράντεα ως το 1982, που επαναπατρίστηκε.

Αργότερα μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, χωρίς να διακόψει τους δεσμούς του με την πατρίδα, το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Βασιλική και οι κόρες του Ελένη, Πετρούλα, Τριανταφυλλιά και τα εγγόνια του προσφέρουν ως ενίσχυση στο ΚΜΙΕΑ 50 ευρώ.

* * *

Σήμερα, 16 Μάρτη κλείνουν 12 χρόνια από το θάνατο του ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΕΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ