Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στιγμές μουσικής μέθεξης

Ενα δίωρο πλημμυρισμένο με παραδοσιακά και σατυρικά τραγούδια από την Κρήτη, αλλά και τα τραγούδια από το νέο τους δίσκο παρουσιάζουν οι «Χαΐνηδες» (φωτό) αύριο στην εκπομπή «Ετσι είναι η ζωή». Στη συντροφιά και ο εκ Κρήτης ορμώμενος, ο παραγωγός και ερευνητής Γιώργος Σγουράκης, που με την εκπομπή «Μονόγραμμα» αφήνει μια πολιτιστική παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. Τα ντοκιμαντέρ που με αγάπη γυρίστηκαν από τον ίδιο και τη γυναίκα του Ηρώ, είναι ένα πλούσιο αρχείο, στο οποίο αυτοβιογραφούνται άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, μεγάλοι ποιητές πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από τη ζωή, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης. Ο Γιώργος Σγουράκης μιλάει ανάμεσα σε άλλα για την πολύχρονη δημιουργία πολλών ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ΕΡΤ, για το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο και για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Οι Χαΐνηδες στην ωριμότερη ίσως στιγμή της πορείας τους, μετουσιώνουν τα συναισθήματά μας σε μουσική και υπόσχονται συναρπαστικά, διονυσιακά «live», γεμάτα πρωτότυπες και έντονες στιγμές μουσικής μέθεξης. Μαζί και με τα τραγούδια εκείνα που τους έχουν καθιερώσει ως ένα ξεχωριστό και αξιόλογο μουσικό σχήμα, με ευδιάκριτο μουσικό στίγμα και πολλούς ένθερμους φίλους που τους ακολουθούν σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Πέντε χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκο και δεκαπέντε χρόνια μετά το ξεκίνημά τους, οι «Χαΐνηδες» κυκλοφορούν ένα διπλό cd με τίτλο «Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι» (MBI). Ενα cd που ήδη έχει δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς αποτελεί ένα μωσαϊκό ήχων και ρυθμών που προέρχονται από πολλές και ετερόκλητες μουσικές παραδόσεις, φιλτράρονται όμως και συνδυάζονται αρμονικά μέσα από το αισθητικό κριτήριο και τη δεξιοτεχνία των «Χαΐνηδων».

«Χαΐνηδες» είναι οι: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα, τραγούδι), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, τραγούδι), Μαρία Κώτη (ακορντεόν, τραγούδι), Γιώργος Μανωλάκης (μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι), Αλέξης Νόνης (αθάνατος, νταούλι, μπεντίρ, νταρμπούκα), Αντώνης Σκαμνάκης (κοντραμπάσο), Περικλής Τσουκαλάς (ούτι, τσουμπούς, άταστη κιθάρα, γυαιλί - ταμπούρ, ραμπάμπα). (Παρασκευή «902 TV» στις 21.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ