Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με κινητοποιήσεις πηγαίνουν προς τις εκλογές

Μαζικές οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων το προηγούμενο διάστημα. Νέες κινητοποιήσεις στις 31 Μάρτη

Σε νέες κινητοποιήσεις στις 31 Μάρτη, προσανατολίζονται φοιτητές και σπουδαστές σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ σχετικό κάλεσμα απευθύνουν τα Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών.

Οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες του προηγούμενου διαστήματος στις σχολές έδειξαν ότι υπάρχει διάθεση σε μεγάλη μερίδα φοιτητών, να απαντήσουν αγωνιστικά στις εξαγγελίες για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στη συνολική αλλαγή του καταστατικού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησής της. Είναι χαρακτηριστικά τα πανελλαδικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Πανσπουδαστική ΚΣ από τις φοιτητικές και σπουδαστικές γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα (από το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Γενάρη και μετά).

Στα πανεπιστήμια έγιναν 76 γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, από τους 36 φοιτητικούς συλλόγους που υπάρχουν, έκαναν γενική συνέλευση οι 27, με συμμετοχή περίπου 10.000 φοιτητών. Αντίστοιχα στα ΤΕΙ έγιναν, πανελλαδικά, 15 συνελεύσεις σπουδαστικών συλλόγων. Στην Αθήνα έκαναν συνέλευση οι 7 από τους 8 συλλόγους, με συμμετοχή περίπου 2.000 σπουδαστών. Με δεδομένη την κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τα παραπάνω στοιχεία (από τα οποία προκύπτει ότι 1 στους 7 ενεργούς φοιτητές συμμετείχε στη γενική συνέλευση του συλλόγου του) είναι ενδεικτικά της κινητικότητας που δημιουργεί στο χώρο η πολιτική που προχωράει ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων.

Από τις 76 συνελεύσεις που έγιναν πανελλαδικά στους φοιτητικούς συλλόγους: 30 υπερψήφισαν το αγωνιστικό πλαίσιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ, 16 της ΔΑΠ, 15 των ΕΑΑΚ και ΔΙΚΤΥΟΥ, 11 της ΠΑΣΠ και 4 συνελεύσεις υπερψήφισαν τις προτάσεις διαφόρων κατά τόπους ανεξάρτητων σχημάτων. Αντίστοιχα στα ΤΕΙ, από τις 15 συνελεύσεις οι 8 υπερψήφισαν το πλαίσιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ, 5 το πλαίσιο της ΠΑΣΠ και 2 το πλαίσιο της ΔΑΠ.

Σε όλες τις συνελεύσεις κυριάρχησε η συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος, για την αναθεώρηση του νόμου - πλαισίου και τους νόμους που έχουν προηγηθεί και προετοιμάζουν το έδαφος για την παράδοση των ιδρυμάτων σε μια μορφή κερδοσκοπικής λειτουργίας, που ανοίγουν τις πόρτες των ιδρυμάτων για την είσοδο των επιχειρήσεων. Τόσο η μαζικότητα των συνελεύσεων όσο και το περιεχόμενο της συζήτησής τους συνδέεται άμεσα με τα διακυβεύματα και τις επιλογές των φοιτητών μπροστά στις επικείμενες φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές στις 5 Απρίλη. Γι' αυτό και η ΠΚΣ αναγνωρίζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται ξεκάθαρα στους φοιτητές και σπουδαστές, καλεί σε μαζικοποίηση και συνέχεια των αγώνων, σε αντεπίθεση, που πρέπει να εκφραστεί και με την ψήφο των φοιτητών και σπουδαστών στις 5 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ