Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Σε οριακό σημείο ο κλάδος

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης ζητά ο κλάδος της πτηνοτροφίας, καθώς η κατανάλωση μέρα με τη μέρα υποχωρεί, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά, λόγω του θορύβου που έχει προκαλέσει στο καταναλωτικό κοινό η νόσος των πουλερικών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) - σε σχέση με πέρσι - έχουν μειωθεί κατά 65% η κατανάλωση και κατά 40% η παραγωγή. Επίσης, στο διάστημα από τις 10 Οκτώβρη 2005 μέχρι τις 10 Μάρτη 2006, οι οργανωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις είχαν απώλεια τζίρου πάνω από 150.000.000 ευρώ.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΔΟΠ, για να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική παραγωγή πρέπει να παρθούν μια σειρά μέτρα, όπως:

  • Αποζημίωση των μέχρι σήμερα καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο.
  • Απόσυρση του συνόλου των αποθεμάτων τουλάχιστον στο κόστος τους.
  • Κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των πτηνοτρόφων.
  • Επέκταση της παροχής της εγγύησης δανεισμού και στους μικρούς πτηνοτρόφους.
  • Αμεση επιστροφή του 100% του πιστωτικού ΦΠΑ, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή για δύο χρόνια από τα κτηνιατρικά, τα δημοτικά και συναφή τέλη για 2 χρόνια, κ.ά.

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη πλήθος μικρομεσαίων πτηνοτρόφων, οι οποίοι δέχονται και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις μέχρι σήμερα από τον αδικαιολόγητο πανικό που έχει κυριεύσει το καταναλωτικό κοινό. Επίσης, παρουσιάστηκε υπόμνημα που συνέταξαν περισσότεροι από 10 πτηνοτροφικοί σύλλογοι της χώρας, στο οποίο σημειώνεται η οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος και τονίζονται οι τεράστιες συνέπειες που έχει προκαλέσει η κρίση.

Οι πτηνοτρόφοι τονίζουν ότι τα προϊόντα τους πλέον διατίθενται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, τα πτηνοτροφεία υπολειτουργούν με σοβαρές συνέπειες στο εισόδημά τους, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ολοένα και αυξάνεται. Επισημαίνουν ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από τους ίδιους μεγάλες χρηματικές επενδύσεις στις μονάδες τους από κεφάλαια που δανείστηκαν από τις τράπεζες, τα οποία όμως λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί δεν μπορούν να εξοφλήσουν. Οπως σημειώνουν, «οι απαιτήσεις των τραπεζών και των δημοσίων ταμείων καθίστανται ληξιπρόθεσμες, με κίνδυνο πλέον όλες αυτές οι υποδομές που δημιουργήσαμε να χαθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ