Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος αντιγράφει ποιον;

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ξαναχτύπησε. Μεταφέροντας στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου τις αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, αξίωσε να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι αντεργατικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Γαλλία, που επιτρέπουν στους Γάλλους επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν δοκιμαστικά για 2 χρόνια τους νέους και στη συνέχεια να τους απολύουν χωρίς αποζημίωση και αιτιολόγηση. Οπως ήταν αναμενόμενο, η «επιθυμία» του ΣΕΒ, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το «γαλλικό μοντέλο», προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ομως ανακοινώσεις είχαμε και από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι «διαφωνούν» με τις επιθυμίες του ΣΕΒ και το «γαλλικό μοντέλο» - ήταν εκ του πονηρού. Ετσι, το πιο σοβαρό επιχείρημα που ακούσαμε, ήταν αυτό που θέλει το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του ΣΕΒ και το αντίθετο. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επιχειρώντας να κρατήσει αποστάσεις από τις προτάσεις των βιομηχάνων, δήλωσε πως «δε νομοθετεί ο ΣΕΒ, αλλά η κυβέρνηση»... Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική, αλλά - κλείνοντας πονηρά το μάτι στην ηγεσία του ΣΕΒ - πρόσθεσε με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του κοινωνικού «διαλόγου»!

Για όσους έχουν μπερδευτεί και δεν ξέρουν «ποιος αντιγράφει ποιον» στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών (αν δηλαδή ο ΣΕΒ, αντιγράφει τους Γάλλους βιομηχάνους ή οι Γάλλοι βιομήχανοι τους Ελληνες), τα πράγματα φρόντισε να βάλει στη θέση τους ο γραμματέας της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης. Ετσι, αφού ανακάλεσε στην τάξη τους ΠΑΣΟΚους, που υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους είναι με τους εργαζόμενους και όχι με το μεγάλο κεφάλαιο, όπως η ΝΔ, πρόσθεσε με νόημα: «Η τοποθέτηση του ΣΕΒ θυμίζει τις προτάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου από το Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων, ως μέτρο για την ανεργία»...

Δύο μόνο παρατηρήσεις: Σωστά ο γραμματέας της ΝΔ θυμάται ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ μοιάζουν με αυτές που είχε διατυπώσει ο Γ. Παπανδρέου το Φλεβάρη του 2004 στο Λαύριο. Ομως, με την επίκληση των προτάσεων του Γ. Παπανδρέου, ο γραμματέας της ΝΔ προσπαθεί να μην τοποθετηθεί στις αξιώσεις του ΣΕΒ και να αποκρύψει το γεγονός ότι το κόμμα του - στα δυο χρόνια από την ημέρα που έγινε κυβέρνηση - ικανοποίησε πολλές από τις «επιθυμίες» των βιομηχάνων, εμπλουτίζοντας την αντεργατική και αντιλαϊκή νομοθεσία που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ. Οσο για το «ποιος αντιγράφει ποιον», η αλήθεια είναι η εξής: Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και οι Ελληνες και οι Γάλλοι βιομήχανοι, αντιγράφουν - και εφαρμόζουν - τις αντιλαϊκές ντιρεκτίβες που βγάζει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ