Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΜΟΣΧΑΤΟ
Βάζουμε στο προσκήνιο τον άνθρωπο της δουλιάς

Από την εκδήλωση στο Μοσχάτο
Από την εκδήλωση στο Μοσχάτο
Εμείς «βάζουμε στο προσκήνιο τον άνθρωπο της καθημερινής δουλιάς, τους νέους, τις γυναίκες». Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική αφού «αντ' αυτού, βλέπουμε δήμους - ύστερα και από το νέο νομικό πλαίσιο που καθόρισε η κυβέρνηση - να λειτουργούν σαν ιμάντας μεταβίβασης των εντολών της κυβέρνησης και της εκάστοτε ολιγαρχίας, άρα ενάντια στους εργαζόμενους».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που κάτω από άλλες συνθήκες θα έπρεπε να εμπεριέχει βασικά "αυτοδιοικητικά" χαρακτηριστικά, όπως γενικές συνελεύσεις των κατοίκων, τοπικά δημοψηφίσματα, συνοικιακά συμβούλια με αποφασιστικές αρμοδιότητες που δε θα οδηγούν σε πρόσθετες τοπικές φορολογίες. Θεσμός, όπου ο εργαζόμενος πολίτης θα μπορούσε να είναι συμμέτοχος στο γίγνεσθαι της κοινωνίας και της πόλης. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα».

Με αυτό τον τρόπο συνόψισε μέρος των θέσεων της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), ο υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου Θωμάς Πέππας, στην προχτεσινή εκδήλωση της Παράταξης.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). «Τόσα χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα κατάντησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο μακρύ χέρι του κράτους, αλλά μια δημόσια υπηρεσία με όλα τα βαρίδια που συνεπάγεται αυτό στο σημερινό κράτος», επισήμανε. Υπενθύμισε πως η ΝΑΣ ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφιζε όταν οι άλλες στήριζαν αντιλαϊκές αποφάσεις. Και το έκανε αυτό γιατί «θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μοχλό πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα». Στη συνέχεια, μιλώντας για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και το ρόλο των κυρίαρχων δυνάμεων, σχολίασε το γεγονός πως ουδέποτε έκλεισε μια μέρα η Νομαρχία σαν συμμετοχή στον αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα. Οπως είπε, «ούτε καν στην επιστράτευση των ναυτεργατών δεν έγινε κάτι τέτοιο». Μια Αυτοδιοίκηση που θέλει να είναι μαζί με τον πολίτη, θα θεωρούσε αυτονόητο κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε η Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, η οποία περιέγραψε τις αντιλαϊκές συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται η προεκλογική περίοδος. Αναφέρθηκε στη «σφοδρή επίθεση που γίνεται στα λαϊκά στρώματα» και συγκεκριμένα στις εργασιακές σχέσεις. Ετσι ήθελε να δείξει τον «πολιτικό χαρακτήρα» και αυτών των εκλογών. «Δρούνε, είπε, κεντρικά πολιτικά και ταξικά και καλούν τον κόσμο να ψηφίσει με τα λεγόμενα τοπικά κριτήρια».

Ο Νίκος Μπουζάνης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, επισήμανε πως «εμείς δε θέλουμε δήμους μονάχα με πλατείες και εξαθλιωμένους ανθρώπους». Εμείς, αντίθετα, «θέλουμε δήμους συμπαραστάτες στον αγώνα του λαού». Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να ελέγχουν την Αυτοδιοίκηση». Και όπως είπε χαρακτηριστικά «το καθένα απ' αυτά τα κόμματα μετά τις εκλογές θα μετράνε δήμους, αλλά στην ουσία, πίσω από το παραβάν, θα μετράνε συνολικά ψήφους υπέρ του δικομματισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ο Κώστας Γεωργόπουλος, από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στις εκλογές και είπε πως το μέτωπο των δημοτικών εκλογών είναι μια καλή αρχή για να συσπειρωθούν οι προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Ο Θεοδόσης Χίντζογλου, από τους «Οικολόγους Χωρίς Σύνορα», τόνισε πως οι σημερινές συνθήκες χρειάζονται «υποψήφιους αγωνιστές και με κότσια για να αντιπαλέψουν τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ