Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΑΛΗ
Με την πλάτη στο ταπί

Οι Ολυμπιονίκες Στέλιος Μηγιάκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ηρακλής Δεσκουλίδης καταθέτουν τις αγωνίες τους για την απαξίωση του αθλήματος - που βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης - από την πολιτεία

Η πάλη, το άθλημα των Ολυμπιονικών, βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. Πριν από δύο εβδομάδες οκτώ Ολυμπιονίκες παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης οι Στέλιος Μηγιάκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Δημήτρης Θανόπουλος, Κώστας Θάνος, Γιώργος Ποικιλίδης, Παναγιώτης Ποικιλίδης, Οθωνας Μοσχίδης και Ηρακλής Δεσκουλίδης βρέθηκαν και συμφώνησαν ότι, αυτή η κατρακύλα του δημοφιλούς αθλήματος πρέπει να σταματήσει. Η δική τους προσπάθεια θα πρέπει να προστεθεί σε αυτή των αθλητών που το 2005 έκαναν κατάληψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία που δείχνουν πολιτεία και παράγοντες για το άθλημα, καθώς επίσης και στους προπονητές, οι οποίοι έκαναν αποχή από τα πρωταθλήματα το 2006, αφού έχουν να πληρωθούν 2 χρόνια από την Ομοσπονδία.

Τα προβλήματα που μαστίζουν την πάλη είναι πολλά. Υλικοτεχνική υποδομή, ιατρική περίθαλψη, προπονητές... Τώρα όμως το άθλημα περνάει και μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία ξεκινά από την κακή μέχρι σήμερα διαχείριση της Ομοσπονδίας, από τα σωματεία «μαϊμούδες» που ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα εις βάρος των σωματείων που παράγουν, που αυτό είχε σαν συνέπεια τη διάλυση των Εθνικών Ομάδων, και βέβαια την πτώση του αθλήματος. Ηδη, αυτή τη στιγμή η Ομοσπονδία βρίσκεται χρεωμένη με πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ.

Απαισιόδοξοι για την κατάσταση στην πάλη είναι οι ολυμπιονίκες Στ. Μηγιάκης και Π. Γαλακτόπουλος

Eurokinissi

Απαισιόδοξοι για την κατάσταση στην πάλη είναι οι ολυμπιονίκες Στ. Μηγιάκης και Π. Γαλακτόπουλος
Ο «Ρ» συνάντησε και συνομίλησε με τους Στέλιο Μηγιάκη, Πέτρο Γαλακτόπουλο και Ηρακλή Δεσκουλίδη.

Π. Γαλακτόπουλος: «Αλόγιστη σπατάλη»

-- Πέτρο, πώς βλέπεις τα πράγματα μετά από τόσα χρόνια που ασχολείσαι με το άθλημα και σαν αθλητής αλλά και σαν προπονητής.

-- Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη σημερινή κατάσταση. Υπάρχει μια αλόγιστη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια από την Ομοσπονδία.

-- Πώς το εξηγείς αυτό;

-- Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι καθόλου τυχαία. Εχουν την πολιτική τους εξήγηση. Είναι το αποτέλεσμα μιας αλόγιστης πολιτικής που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις - κυρίως του ΠΑΣΟΚ - στο χώρο του αθλητισμού γενικά. Εγινε μια μεγάλη προσπάθεια υπερκομματικοποίησης του αθλητισμού. Ετσι δημιουργήθηκαν κατεστημένα στο χώρο του υψηλού αθλητισμού, βάζοντας στο χώρο μας, ανθρώπους ξένους προς αυτόν. Αυτή πληρώνουμε σήμερα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα ξεμπλέξουμε εύκολα.

Στ. Μηγιάκης: «Πληγή οι παράγοντες»

Ο Στέλιος Μηγιάκης, πρώτος ολυμπιονίκης της Μόσχας, καταθέτει τις δικές του απόψεις για το ζήτημα.

-- «Η πάλη είχε, έχει και θα έχει καλούς αθλητές. Ταλέντα υπάρχουν, όμως διάφορες καταστάσεις που ξεκινάνε από τους ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους εδώ και αρκετά χρόνια το άθλημα, μας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Δεν έχουν οι άνθρωποι αυτοί καταλάβει ότι την παρουσία τους στο χώρο τη χρωστάνε στους αθλητές».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ηρ. Δεσκουλίδης, λαμπαδηδρόμος στους πρόσφατους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Eurokinissi

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ηρ. Δεσκουλίδης, λαμπαδηδρόμος στους πρόσφατους Ολυμπιακούς της Αθήνας
-- Κατά τη γνώμη σας την κύρια ευθύνη την έχουν οι παράγοντες;

-- Κυρίως ναι. Μετά τις δικές μας επιτυχίες η πάλη εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Αυτό όμως είχε σαν συνέπεια να δημιουργηθούν πολλά σωματεία σφραγίδες με αποτέλεσμα μεγάλη διάσπαση και κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, πέρα από το γεγονός ότι τα σωματεία «μαϊμούδες» διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν μέχρι σήμερα την ποιότητα των ΔΣ της Ομοσπονδίας, μπάζοντας ξένα συμφέροντα με το άθλημα. Π.χ. υπάρχουν σύμβουλοι που δε γνωρίζουν τι θα πει ταπί, αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα π.χ. εμποδίζουν τη λειτουργία και αυτών που γνωρίζουν από αθλητισμό. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται η τύχη της πάλης από τα σωματεία σφραγίδες, τα οποία εξυπηρετούν ξένα προς το άθλημα συμφέροντα. Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια σωστή αξιολόγηση σωματείων. Για σκέψου: Είμαστε περίπου 110 σωματεία εκ των οποίων τα μισά δεν υπάρχουν και όμως χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα.

-- Τα χρήματα που παίρνει η Ομοσπονδία από την πολιτεία ελέγχονται;

-- Μα αυτό είναι το ζήτημα, ελέγχεται η Ομοσπονδία; Υπάρχει μηχανισμός στη ΓΓΑ με γνώσεις γι' αυτή τη δουλιά;

-- Στέλιο, ανήκεις στον Εθνικό ΓΣ. Ο σύλλογος παίρνει χρήματα από την Ομοσπονδία;

-- Παίρνει κάποια χρήματα, αλλά αυτά δε φτάνουν. Εμείς συμπληρώνουμε από την τσέπη μας. Ο Εθνικός είναι καθαρά ερασιτεχνικό σωματείο, αν δεν του δώσει η πολιτεία θα σβήσει. Ο σύλλογος είναι συνεχώς χρεωμένος. Οι μισθοί των προπονητών δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ το μήνα. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις...

-- Η Ομοσπονδία με τι ασχολείται;

-- Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα σε δυο χρόνια έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα γίνει προετοιμασία; Και πώς; Είναι αβέβαιο το μέλλον του αθλήματος. Χρειάζονται άλλοι άνθρωποι στην Ομοσπονδία με αγάπη και γνώσεις. Αλλο παράδειγμα: Ξεκινά ένα σωματείο με ποιες προϋποθέσεις; Πήγε η Ομοσπονδία να δει πού θα γυμνάζονται, αν θα έχουν προπονητές, γιατρούς κλπ. Αυτά δε γίνονται. Σχετικά με την υγεία των αθλητών μας. Οι αθλητές μας τραυματίζονται αυτό είναι λογικό, και όμως η Ομοσπονδία δεν καλύπτει καμιά δαπάνη. Ασφάλεια 100% δεν υπάρχει.

Η. Δεσκουλίδης: «Σε πλήρες αδιέξοδο το άθλημα»

Ο Στ. Μηγιάκης με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980
Ο Στ. Μηγιάκης με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980
Ο Ηρακλής Δεσκουλίδης είναι στα ταπί από τότε που γεννήθηκε. Παππούς του ο Παράσχος Μπόρας, ιδρυτής του μεγάλου σωματείου «Ατλας Καλλιθέας», ο πατέρας του Γιώργος, πρωταθλητής και προπονητής, επίσης ο θείος του Μιχάλης, καθώς και ο αδελφός του, προπονητής σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο Η. Δεσκουλίδης 13 φορές πρωταθλητής, πρώτος στο Παγκόσμιο εφηβικό πρωτάθλημα το 1978, επίσης το 1991. Σήμερα, καθηγητής σωματικής αγωγής και αντιπρόεδρος στο ΔΣ του «Ατλαντα».

-- Τα πράγματα στην πάλη δεν πάνε καλά. Ποια είναι η γνώμη σας.

-- Η πάλη σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο...

-- Πού οφείλεται αυτό;

-- Κατ' αρχή όλες οι Ομοσπονδίες μετά το 2004 έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού έγιναν μεγάλες περικοπές. Ομως η πάλη είχε το ατύχημα να βρεθεί μπροστά και σε άλλα οικονομικά αδιέξοδα, τα οποία δημιουργήθηκαν από κακή διαχείριση της προσωρινής διοίκησης που ανέλαβε το Μάη του 2003.

-- Ποιος ήταν πρόεδρος;

-- Επειτα από μια έκτακτη ΓΣ εμπιστευτήκαμε ένα δικό μας άνθρωπο με μεγάλες διακρίσεις, τον Γιώργο Ποζίδη, ο οποίος όμως μας διέψευσε. Ετσι, τον Οκτώβρη του 2004 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγιναν κανονικές εκλογές. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Θ. Συνοδινός, με αντιπρόεδρο τον Γιώργο Ποζίδη. Και η νέα διοίκηση απογοήτευσε, με αποτέλεσμα πρόεδρος και αντιπρόεδρος να παραιτηθούν και να φύγουν εντελώς από την Ομοσπονδία. Τώρα πώς γίνεται από τότε μέχρι σήμερα να λειτουργεί μια Ομοσπονδία, όταν έχουν παραιτηθεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος και να διαχειρίζονται χρήματα του Δημοσίου αυτό είναι ανεξήγητο. Οι διοικήσεις δε που ξεκίνησαν, από το Μάη του 2003 μέχρι σήμερα, έχουν «βάλει μέσα» την Ομοσπονδία γύρω στα 3 εκατ. ευρώ.

-- Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια διοικητική κρίση. Η πολιτεία εξακολουθεί και χρηματοδοτεί την Ομοσπονδία;

Π. Γαλακτόπουλος. Χάλκινος και αργυρός ολυμπιονίκης στις Ολυμπιάδες του Μεξικού το 1968 και του Μονάχου το 1972. Εδώ παλεύει στον τελικό του Μονάχου με τον Τσεχοσλοβάκο Βιτλ Μάχα
Π. Γαλακτόπουλος. Χάλκινος και αργυρός ολυμπιονίκης στις Ολυμπιάδες του Μεξικού το 1968 και του Μονάχου το 1972. Εδώ παλεύει στον τελικό του Μονάχου με τον Τσεχοσλοβάκο Βιτλ Μάχα
-- Η πολιτεία το 2005 έδωσε 2,2 εκατ. ευρώ. Ομως ήδη υπάρχουν από το 2004 μεγάλα οικονομικά ανοίγματα.

-- Πού πήγαν τα χρήματα; Εγινε κάποιος έλεγχος;

-- Εγιναν κάποιες απολογιστικές συνελεύσεις, οι οποίες όμως ήταν παρωδία. Αυτή τη στιγμή γίνεται στην Ομοσπονδία οικονομικός έλεγχος. Πίστευα ότι το πόρισμα θα είχε βγει, αφού έχουν περάσει ήδη 5 μήνες. Πρέπει να πω ακόμα ότι μετά το 2005 έγιναν δύο καταλήψεις των γραφείων της Ομοσπονδίας από 50 επίλεκτους αθλητές και το 2006 έγινε αποχή των προπονητών από τους προκριματικούς αγώνες των πανελληνίων πρωταθλημάτων, γιατί έχουν να πληρωθούν δύο χρόνια, και μιλάμε για μισθούς 100 ευρώ το μήνα...

Σωματεία - «μαϊμούδες»

-- Πόσα σωματεία υπάρχουν;

-- Πραγματικά, γύρω στα 50 ίσως και λιγότερα. Ομως, στις εκλογές θα πάρουν μέρος και 60 ψεύτικα, σύνολο γύρω στα 110. Η σημερινή διοίκηση στηρίζεται σε ψεύτικους ψήφους. Με συνοπτικές διαδικασίες στα Κρέστενα έγιναν κάποιοι αγώνες παρωδία και αναγνωρίστηκαν αυτά τα σωματεία. Εχουν κατατεθεί μηνύσεις. Ετσι απέκτησε το δικαίωμα η σημερινή διοίκηση και διαχειρίστηκε 5 εκατ. ευρώ.

-- Δηλαδή προχωράτε σε μια απολογιστική συνέλευση χωρίς το πόρισμα της έρευνας που γίνεται στην Ομοσπονδία.

-- Δυστυχώς έτσι είναι, αλλά τι να κάνουμε;

-- Αρα το άθλημα βρίσκεται σε αιχμαλωσία...

-- Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες όλα είχαν διαλύσει δεν υπήρχε τίποτα. Το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα η χώρα μας έκανε τη χειρότερη παρουσία στην ιστορία της πάλης.

-- Πώς είναι σήμερα τα πράγματα στα σωματεία. Αναφέρομαι σε αυτά που δουλεύουν...

-- Ο «Ατλας», στον οποίο είμαι αντιπρόεδρος, δύσκολα επιβιώνει. Βοηθάει ο Δήμος, αυτός καλύπτει τα λειτουργικά μας έξοδα. Ομως αυτό δε φτάνει. Μας λείπουν βασικά πράγματα. α) Δεν υπάρχει κλιματισμός, το χειμώνα παγώνουμε, το καλοκαίρι καιγόμαστε. β) Δεν υπάρχουν ηλεκτρικές σκούπες για την καθαριότητα των ταπί, τα παιδιά υποφέρουν από μυκητιάσεις. γ) Δεν υπάρχουν διάδρομοι για τζόκιν, δ) Δεν έχουμε εργομετρικά ποδήλατα. ε) Δεν έχουμε σύγχρονα βάρη. Μας λείπουν πολλά, φαντάσου τώρα τ' άλλα σωματεία πώς γυμνάζονται. Τώρα τελευταία έχουμε και άλλα προβλήματα. Κάποια σωματεία που έχουν χρήματα μας παίρνουν τους αθλητές. Π.χ. Μας έφυγε η ολυμπιονίκης Ζυγούρη, επειδή δεν είχαμε να της δώσουμε χρήματα.

-- Θα υπάρξουν 2-3 σωματεία που θα έχουν χρήματα και θα παίρνουν την έτοιμη δουλιά σας. Αυτό δε γίνεται και στα άλλα αθλήματα; Αυτόν τον αθλητισμό θέλουν. Τη δημιουργία μεγάλων σωματείων, που θα πληρώνεις για να γυμναστείς...

-- Ναι αλλά η πάλη δεν είναι τένις. Τα παιδιά της πάλης και γενικά των βαρέων αθλημάτων είναι από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν για να γυμναστούν. Αυτά τα παιδιά πρέπει από τα πρώτα τους βήματα να τα στηρίξουμε. Τα βαριά αθλήματα θα σβήσουν αν αρχίσουμε να ζητάμε από τα παιδιά λεφτά για να γυμναστούν.

«Ανύπαρκτη η πολιτεία»

-- Δυστυχώς ποτέ η πολιτεία δεν έκατσε με πρόγραμμα να δει τα ζητήματα. Για παράδειγμα σε δυο χρόνια έχουμε το Πεκίνο. Ποιο είναι το πρόγραμμα για τα βαριά αθλήματα;

-- Θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει..;

-- Δουλιά της ΤΑ είναι ο μαζικός αθλητισμός. Εσείς κάνετε υψηλό αθλητισμό, άρα είναι υπόθεση της ΓΓΑ. Δεν μπορούν να μας λένε ότι δεν έχουν χρήματα όταν υπάρχει το ΠΡΟ-ΠΟ...

-- Κανείς δε γνωρίζει πού πάνε τα λεφτά του ΠΡΟ-ΠΟ.

-- Ομως, ένα μέρος δεν πάει για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της ΓΓΑ»;

-- Ασφαλώς, αφού κατά καιρούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν φορτώσει το υφυπουργείο με πάνω από 800 υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν πού να καθίσουν και περιφέρονται στους διαδρόμους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα δυο κόμματα εξουσίας χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για τα κομματικά τους συμφέροντα.

-- Με την υγεία των αθλητών τι γίνεται;

-- Δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για 100% προστασία των αθλητών μας. Ακόμα και τα τυπικά χαρτιά που ζητάει η Ομοσπονδία για να γράψουμε έναν αθλητή, τα βγάζουμε με μεγάλη δυσκολία. Ουσιαστικός έλεγχος δε γίνεται, όλα στην τύχη.

-- Τελικά τι πάει καλά; Υλικοτεχνική υποδομή χάλια, υγεία επίσης, οικονομική ενίσχυση με το σταγονόμετρο. Πού πάμε λοιπόν;

-- Σκέψου ότι το καλύτερο γυμναστήριο είναι του «Ατλαντα», που εμείς ντρεπόμαστε τους γονείς των αθλητών μας όταν έρχονται να δουν πού γυμνάζονται τα παιδιά τους.

-- Δηλαδή στα άλλα γυμναστήρια...

-- Ο αδελφός μου είναι προπονητής στο Ηράκλειο Κρήτης, στο σωματείο «Καλλέργιος», το οποίο φιλοξενείται στο γκαράζ του σπιτιού του προέδρου του συλλόγου. Από εκεί βγήκε ο αθλητής Γιάννης Κυριακάκης, ο οποίος κέρδισε το μοναδικό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς το 2005, ενώ στο Παγκρήτιο Στάδιο υπάρχει αίθουσα πάλης με ταπί και όμως δεν αφήνουν κανέναν, εδώ και 2 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να πλησιάσει.

-- Να πάνε στο δήμαρχο Ηρακλείου, τον Κουράκη και τον νομάρχη Ηρακλείου, Σαρρή. Οι δυο είχανε άμεση σχέση με τη ΓΓΑ, έχουν συμμετοχή στη διαμορφωθείσα πολιτική, είναι συνυπεύθυνοι με τη ΝΔ...

-- Οπως ξέρεις, η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης με μεγάλη ιστορία στο άθλημα έκλεισε. Οι αθλητές σκόρπισαν εδώ και κει. Επίσης ο «Ηρακλής» δεν ξέρει πού να γυμναστεί. Τα βαριά αθλήματα έχουν μεγάλα προβλήματα. Κύρια η πάλη έχει και μια ανίκανη διοίκηση. Προσπαθούν να κρατήσουν τους ασχολούμενους σε χαμηλό επίπεδο για να τους διοικούν ευκολότερα, π.χ. μόνο ένα 10% των αθλητών που τελειώνουν τα ΤΕΦΑΑ αξιοποιείται.


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ