Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Τροπολογία επιτάχυνσης των ανατροπών
  • Στην πλήρη εφαρμογή του «γαλάζιου» 3371/05, αλλά και του «πράσινου» 3029/02 αποσκοπεί η κυβέρνηση με την κατάθεση της ρύθμισης που συζητείται στη Βουλή
  • Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι. Στις 5.30 μ.μ. έξω από το Μετρό στο Σύνταγμα η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπορούν και πρέπει να απαντήσουν στην ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης
Με τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπορούν και πρέπει να απαντήσουν στην ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης
Την άρση των όποιων νομικών εμποδίων, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αντιασφαλιστικών μέτρων στον κλάδο των τραπεζών, επιδιώκει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή και σήμερα μπαίνει στη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ ήδη από χτες έχει ξεκινήσει η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην Εμπορική.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία και στη μάχη της περιφρούρησής της, παίρνοντας μαζικά μέρος στην προσυγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σήμερα, στις 5.30 μ.μ., έξω από το Μετρό στο Σύνταγμα, για να ακολουθήσει η συγκέντρωση στη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 7.30 το πρωί στο κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής (στην οδό Ιωνος Δραγούμη).

«Γαλάζια» επίθεση σε «πράσινο» φόντο

Με την προωθούμενη τροπολογία επιταχύνεται η εφαρμογή του νόμου 3371 που ψήφισε τον περασμένο Ιούνη η κυβέρνηση. Ο νόμος 3371 -εξειδικεύοντας την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ - βάζει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενισχύοντας παραπέρα την ήδη τεράστια κερδοφορία των τραπεζών. Προβλέπει την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και των σημερινών συνταξιούχων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για την κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΜ για την επικουρική. Παράλληλα, ιδρύει ένα Ταμείο-«μαϊμού», το ΕΤΑΤ, που ουσιαστικά αποσκοπεί στην κατάργηση των σημερινών επικουρικών ταμείων και των προσυνταξιοδοτικών καθεστώτων των εργαζομένων στις τράπεζες.

Ετσι, από τη μία αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (καθώς ένας μεγάλος αριθμός τους χάνει το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς) και οδηγεί στη δραστική μείωση των συντάξεων. Ενώ, από την άλλη, μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές έως και 50% και, ταυτόχρονα, απαλλάσσει το τραπεζικό κεφάλαιο από τις τεράστιες οικονομικές του υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις οποίες και φορτώνει στο ΙΚΑ, δηλαδή στο σύνολο των ασφαλισμένων του, χειροτερεύοντας ακόμα πιο πολύ την οικονομική του κατάσταση.

Μέσω της τροπολογίας εκφράζεται ξεκάθαρα η ένταση του αυταρχισμού του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, καθώς καταργείται ακόμα και το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος 3371 για τους εργαζόμενους οι οποίοι διαφωνούσαν με την ένταξη των επικουρικών ταμείων τους στο επικουρικό του ΙΚΑ και στο ΕΤΑΤ. Η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρεώνει με το «έτσι θέλω» την ένταξη του επικουρικού ταμείου ΤΕΑΠΕΤΕ (σε αυτό ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στην Εμπορική και ένα μεγάλο τμήμα της Πειραιώς) στο επικουρικό του ΙΚΑ και στο ΕΤΑΤ, προκειμένου να διευκολύνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής. Αλλά καταργεί και στην πράξη το σύνολο των επικουρικών ταμείων στις τράπεζες, για το οποίο αρκεί και μόνο η αίτηση του εργοδότη, προκειμένου το ΕΤΑΤ να αναλάβει τις λειτουργίες τους και τελικά να τα καταστήσει ανενεργά (ο νόμος όριζε ότι έπρεπε να διαλυθούν για να γίνει κάτι τέτοιο).

Μονόδρομος η πάλη με το ΠΑΜΕ

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, καθώς επικεντρώνει τις όποιες αντιρρήσεις της στην αντισυνταγματικότητα του νόμου 3371, και περιορίζει τις αντιδράσεις της κυρίως σε παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις μία μέρα πριν την κατάθεση της τροπολογίας είχε αποφασίσει να αντιμετωπίσει την αντιασφαλιστική επίθεση και την επιχείρηση κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων κάνοντας γκάλοπ και μαζεύοντας υπογραφές!

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα, απαιτώντας κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να διεκδικήσουν ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης και ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, στην προοπτική ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Δημαγωγικές αντεγκλήσεις

Υπερασπιζόμενος τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να κατεδαφίσει «εδώ και τώρα» τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «σταθερή στην πορεία της, εφαρμόζει τους νόμους και τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει. Και δεν καταλαβαίνω πώς αυτό μπορεί να εμφανίζεται ως νέα μεταρρύθμιση. Είναι η εφαρμογή του νόμου για το Ασφαλιστικό των τραπεζών και τίποτα πέραν αυτού». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το χρονοδιάγραμμα, τόσο για την Εμπορική Τράπεζα όσο και για την ΑΤΕ, θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν χτες με δηλώσεις τους να συγκαλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες και να αθωώσουν τον αντιασφαλιστικό «νόμο Ρέππα» (3029/02). Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να «πάψει να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από νόμους του ΠΑΣΟΚ», ισχυριζόμενος δημαγωγικά ότι «οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες δεν έχουν καμία σχέση με τον 3029 και όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση, αλλά κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων είναι μνημείο πολιτικού αυταρχισμού και νομικής ανοησίας», αλλά επί της ουσίας... εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι προχωράει σ' αυτό «χωρίς αναλογιστικές μελέτες, στο "κουτουρού"»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ