Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά, με στόχο την ακύρωση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ο ένας είναι συνέχεια του άλλου. Να αντιπαλέψουν την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, επιλογή επώδυνη τόσο για τους ίδιους όσο και για το ΙΚΑ και το σύνολο των ασφαλισμένων.

Να αποδυναμώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (πλειοψηφία ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν το "νόμο Ρέππα", ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου.

Στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου κατά του συνόλου των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση της ΝΔ επισπεύδει την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων, τόσο του νόμου 3029/02 (νόμος Ρέππα) όσο και του 3371/05 της ΝΔ.

Οι νόμοι αυτοί, οι οποίοι συμπληρώνουν τις προηγούμενες αντεργατικές ρυθμίσεις της περιόδου '90 - '93, προβλέπουν:

Νόμος ΠΑΣΟΚ 3029/02

  • Μείωση των συντάξεων, αφού η σύνταξη των τραπεζοϋπαλλήλων υπολογίζεται όχι με τον τελευταίο μισθό, αλλά με την τελευταία 5ετία. Μείωση της σύνταξης στο 70% του μισθού από το 80%.
  • Ενταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ μέχρι την 31-12-2007.
  • Δημιουργία ειδικών επαγγελματικών Ταμείων συνταξιοδότησης.

Ο νόμος ΝΔ 3371/05

  • Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που σε ορισμένα Ταμεία φτάνουν μέχρι και 7 χρόνια για τους άντρες και ακόμα περισσότερο για τις γυναίκες, οι οποίες μέχρι τότε μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της πρόωρης συνταξιοδότησης.
  • Μειώνει δραστικά τις συντάξεις μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Συρρικνώνει τις συντάξεις και καθορίζει την όποια αύξησή τους μέσω υπουργικών αποφάσεων.
  • Απαλλάσσει τους τραπεζίτες από την καταβολή θεσμοθετημένων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μειώνει κατακόρυφα τις εισφορές τους, αφού από το 2006 όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ.
  • Διατηρεί και διευρύνει το διαχωρισμό του εργαζομένου ανάλογα με το χρόνο ένταξης στα Ταμεία.

Πρόκειται για ρυθμίσεις επώδυνες για τους τραπεζοϋπαλλήλους όσο και για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Με τις συγκεκριμένες τροπολογίες, η ΝΔ επιδιώκει να ξεπεράσει τα εμπόδια που δημιουργεί η δράση των εργαζομένων στην εφαρμογή των νόμων, προκειμένου να ικανοποιηθούν άμεσα και απρόσκοπτα οι απαιτήσεις των τραπεζιτών.

Μέσω των τροπολογιών, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει την υποχρεωτική ένταξη των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και στο ΕΤΕΑΜ - ΙΚΑ πριν πραγματοποιηθεί και τελεσιδικήσει η διάλυση των επικουρικών ταμείων. Για τα υπόλοιπα (πλην Εμπορικής και Πειραιώς) Ταμεία, επιβάλλει μετά ένα μήνα από την επιβολή της αρνητικής γνώμης ενός εκ των δύο μερών την υποχρεωτική ένταξη στο ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑΜ - ΙΚΑ.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να αγωνιστούν άμεσα για ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Να καταδικάσουν αποφασιστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και προωθούν νέες.

Το ΚΚΕ καλεί το σύνολο των εργαζομένων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων και ενιαία να αναπτύξουν τους αγώνες τους, ενάντια στη βάρβαρη αντιασφαλιστική επίθεση που δέχονται.

Να αγωνιστούν για Δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι προβλέπει η τροπολογία για την Αλφα Μπανκ (2007-11-22 00:00:00.0)
Με την επίσημη βούλα της ΕΕ οι ανατροπές (2007-10-11 00:00:00.0)
Το παράδειγμα των τραπεζοϋπαλλήλων (2007-10-03 00:00:00.0)
Νέα μέτρα αφαίρεσης δικαιωμάτων προωθεί η κυβέρνηση (2006-08-15 00:00:00.0)
Τροπολογία επιτάχυνσης των ανατροπών (2006-03-28 00:00:00.0)
Στη «λαιμητόμο» 100.000 τραπεζοϋπάλληλοι (2005-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ