Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με την επίσημη βούλα της ΕΕ οι ανατροπές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ευρωπαϊκή σφραγίδα έχει από χτες ο νόμος της διάλυσης των Ταμείων των τραπεζών και της ένταξής των ασφαλισμένων τους στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναμενόταν, στη χτεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε ότι η «προαιρετική ένταξη των συστημάτων επικουρικής σύνταξης ορισμένων τραπεζών στο γενικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», δεν αποφέρει οικονομικό πλεονέκτημα στις τράπεζες στις οποίες αναφέρεται, επομένως δεν αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Στα πλαίσια της πολιτικής για τη μεταρρύθμιση - διάλυση του Ασφαλιστικού, που προωθεί η κυβέρνηση, η Κομισιόν με την απόφασή της για επικύρωση του νόμου 3371/2005, νομιμοποιεί και τυπικά τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, αναθεωρώντας την αρχική της απορριπτική απόφαση, καθώς παραβιάζονται μεν ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά όχι και οι κανόνες «ανταγωνισμού». Αμεσες συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων (από 7 έως 12 χρόνια) που χάνουν το προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα, η μείωση των συντάξεων και για τους εν ενεργεία συνταξιούχους, αλλά και η κατακόρυφη, έως και 50%, μείωση των εργοδοτικών εισφορών για το τραπεζικό κεφάλαιο.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο η αντιασφαλιστική και αντεργατική κάλυψη που παρέχει η ΕΕ στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμεί η συζήτηση για το Ασφαλιστικό των γυναικών στο δημόσιο και η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, προσπαθούν να εμφανιστούν σαν οι δήθεν υπερασπιστές των δημόσιων υπαλλήλων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ