Τρίτη 15 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Νέα μέτρα αφαίρεσης δικαιωμάτων προωθεί η κυβέρνηση

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο, ζητά η Κομισιόν. Αίτημα ενταγμένο στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Στο θέμα της «εξίσωσης» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο - δηλαδή της αύξησης των ορίων ηλικίας των γυναικών - επανέρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση έως τις 17 Σεπτέμβρη να εναρμονίσει τη νομοθεσία της στο Κοινοτικό Δίκαιο, διαφορετικά θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το αίτημα της Κομισιόν είναι σύμφωνο με τις αντεργατικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, μεταξύ αυτών και η ελληνική.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δρομολογήσει το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόσφατα σύστησε και λειτούργησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, έργο της οποίας είναι να θέσει το πλαίσιο που θα παρουσιάζει ως δήθεν αναγκαίο και έτσι θα «νομιμοποιεί» τις επερχόμενες αντιασφαλιστικές αλλαγές από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην στέλεχος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, έκανε καθαρό ότι στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων, τα ΒΑΕ κλπ. Τα παραπάνω διαψεύδουν τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος και σε προχτεσινή του συνέντευξη ισχυρίζεται ότι δε θα θιχτούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι συντάξεις.

Αλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υλοποιήσει ή θα υλοποιήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά από αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς. Με βασικό της όπλο τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ (γνωστός ως νόμος Ρέππα), εξειδίκευσε τις αντιασφαλιστικές του διατάξεις με τον νόμο 3371/05, χτυπώντας ολοκληρωτικά τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Παράλληλα, ενεργοποίησε την Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στοχεύοντας στον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, πράγμα το οποίο και θα επιφέρει πάνω από πέντε χρόνια αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εχει δρομολογήσει, πάλι με βάση το νόμο 3029, τις διαδικασίες για την ενοποίηση των Ταμείων και την ένταξή τους στο ΙΚΑ, που θα προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στο Ιδρυμα, δηλαδή στο σύνολο των ασφαλισμένων του, αλλά και δραματική συρρίκνωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων στα Ταμεία αυτά. Επίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόθεσή της να αυξήσει το ποσοστό των αποθεματικών των Ταμείων που επιτρέπεται να «επενδυθούν» (από 23% σε 26%), σημαίνει πρακτικά αύξηση του τζογαρίσματος των χρημάτων των ασφαλισμένων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Τέλος, μια ακόμα εξαγγελία της κυβέρνησης είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να καταργηθούν ευεργετικές για τους εργαζόμενους διατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ