Τρίτη 15 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εξευτελιστικές τιμές στα αμπελουργικά προϊόντα

Παρέμβαση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

ICON

Με εκβιαστικό τρόπο και σε εξευτελιστικές τιμές συνεχίζεται, για μια ακόμη χρονιά, η κατρακύλα των τιμών σε επιτραπέζιο σταφύλι και σταφίδα, στο νομό Ηρακλείου, με τους ιδιώτες εξαγωγείς να επικαλούνται την πτώση των τιμών σε διεθνές επίπεδο. Ετσι, με θεματοφύλακα της διαχείρισης τον εμποροβιομήχανο και μόνο στόχο του την αύξηση των κερδών του, οι φετινές τιμές είναι ακόμα χειρότερες και από τις περσινές με τους ιδιώτες να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, των 0,35 λεπτών κατά μέσο όρο, όλες τις κατηγορίες.

Με ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ηρακλείου, τονίζει ότι η σταφίδα, το κρασί, το νωπό σταφύλι, όπως και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα στο νομό Ηρακλείου (λάδι, κηπευτικά, κτηνοτροφικά), έχουν παραδοθεί στα χέρια των εμποροβιομηχάνων, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των αγροτών και ορατό τον κίνδυνο πλήρους χρεοκοπίας τους. Επίσης, υπογραμμίζει ότι τα οξυμένα, συνολικά, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στο νομό είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι εφαρμόζουν κατά γράμμα τις κοινοτικές οδηγίες στα πλαίσια της ΟΝΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης αγοράς που οδηγεί κατευθείαν στη χρεοκοπία τα αγροτικά νοικοκυριά.

«Η αναγραφή της τιμής πώλησης της παραγωγής στα συμβόλαια, προτού δηλαδή ξεκινήσει η εμπορική περίοδος αναιρεί στην πράξη το μοναδικό όπλο των σταφιδοπαραγωγών διαπραγμάτευσης της τιμής της παραγωγής τους κρατώντας τη στις αποθήκες. Αυτό ευνοεί προκλητικά τους εμποροβιομηχάνους, οι οποίοι προτού συγκομιστεί η παραγωγή και με όπλο τις καταληχτικές ημερομηνίες των συμβολαίων θα διαμορφώσουν, όπως τους συμφέρει τις τιμές».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», στην ανακοίνωσή της δηλώνει επίσης ότι είναι ριζικά αντίθετη με τον κανονισμό για τη σταφίδα, θεωρώντας τον ως ταξικό και άδικο σε βάρος των παραγωγών, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η κατάσταση στον αμπελουργικό τομέα είναι κρίσιμη και οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τους αγροτοσυνδικαλιστές τους, χωρίς όπως σημειώνει να είναι άμοιρη ευθυνών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, που ενώ θα μπορούσε να είχε κηρύξει εδώ και χρόνια το νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τη στάση της έβαλε πλάτη στη διάλυση της αμπελουργίας στο νομό.

Η ΝΑΣ στην ανακοίνωσή της ζητά: Κατάργηση του αντισταφιδικού κανονισμού καθώς και όλων των προηγούμενων. Κατάργηση επίσης του πρόσφατου αντιοινικού κανονισμού που δίνει τη χαριστική βολή στην ντόπια παραγωγή. Αμεσα μέτρα για την προστασία της σταφίδας και των άλλων αμπελουργικών προϊόντων (νωπό σταφύλι, κρασί). Να κηρυχτεί ο Νομός Ηρακλείου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Διεκδικούμε την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος για τη στήριξη της αμπελουργίας.

Οι παραγωγοί όταν πουλούν το προϊόν τους να πληρώνονται το αργότερο σε ένα μήνα από την παράδοση.

Να δοθούν στους παραγωγούς - αμπελουργούς τα χρωστούμενα ποσά (μέρος των χρημάτων που δίνει η ΕΕ στους παραγωγούς διά μέσου του ελληνικού δημοσίου) που έχουν παρακρατηθεί αδικαιολόγητα από την επιδότηση της σταφίδας (με βάση τον κανονισμό του 1991) και ανέρχονται περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και συγκομιδής των προϊόντων. Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο στις τιμές των εφοδίων. Κατάργηση των ποσοστώσεων προστίμων συνυπευθυνότητας και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Επιδότηση των μεταφορών των προϊόντων μας από την Κρήτη στις εσωτερικού - εξωτερικού. Μέτρα προστασίας της παραγωγής από τις εισαγωγές κρασιού. Ενίσχυση των εξαγωγικών επιδοτήσεων σε κρασί και νωπό σταφύλι. ΑΤΕ δημόσια με κοινωνικό - αναπτυξιακό ρόλο. Να σταματήσει ο τοκογλυφικός της χαρακτήρας, ο πολιτικός εκβιασμός των χρεωμένων. Εργα υποδομής (φράγματα, δρόμοι, κλπ.)αναβαθμισμένες υπηρεσίες που αναζωογονούν τη ζωή στην ύπαιθρο. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες στα 55 για τις γυναίκες και κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ το μήνα. Δωρεάν δημόσια και αναβαθμισμένη Παιδεία - Υγεία, που να καλύπτουν τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες των αγροτών και των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ