Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σε μεγάλη έξαρση...

Στο ποδόσφαιρο τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται στις χώρες της Ευρώπης

Θύμα ρατσισμού και ο Σαμουέλ Ετό

Eurokinissi

Θύμα ρατσισμού και ο Σαμουέλ Ετό
Οπως είναι γνωστό - από τη γεμάτη σοφία λαϊκή ρήση - ακόμα και στις ...καλύτερες οικογένειες, τα στραβά δε λείπουν. Εν προκειμένω, η ...καλή οικογένεια είναι η Primera Division και το στραβό τα ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στα γήπεδα της Ισπανίας, με αποδέκτη αυτή τη φορά τον επιθετικό της Μπαρτσελόνα, Σαμουέλ Ετό. Μια πρόσφατη αναδρομή αποδεικνύει πως η εκδήλωση ρατσιστικών φαινομένων μόνον ασυνήθιστη δεν είναι στο χώρο του βασιλιά των σπορ. Και όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ξένος στην ίδια του τη χώρα

Γεννημένος από Αφρικανό πατέρα και μάνα Σουηδέζα, ο Χένρικ Λάρσον, ο πρώην παίκτης της Σέλτικ έγινε αποδέκτης ρατσιστικών επιθέσεων, πριν ακόμα γίνει γνωστός στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Σε μια χώρα που η διαφορετικότητα του χρώματος είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ο 35χρονος σήμερα Λάρσον, παίκτης της Μπαρτσελόνα (όπως αποκάλυψε κάποτε ο ίδιος), χρειάστηκε πολλές φορές να παλέψει και να υπερασπιστεί την καταγωγή του εν μέσω αστείων (ακόμα και αποδοκιμασιών), για την οποία ήταν υπερήφανος, τόσο όσο πρόδιδαν και τα μακριά του ράστα, τα οποία αποτελούσαν το σημάδι της προέλευσής του.

Ταπείνωση...

Σε μια από τις χειρότερες ενέργειες προέβησαν οπαδοί της Εσπανιόλ, οι οποίοι δε δίστασαν να πετάξουν ...μπανάνες για να πικάρουν τον Καμερουνέζο τερματοφύλακα Κάρλος Καμενί, ο οποίος υπερασπιζόταν την εστία της ίδιας τους της ομάδας! Οι ρατσιστές οπαδοί στη συνέχεια τιμωρήθηκαν από τη διοίκηση της ισπανικής ομάδας, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν αποτέλεσε αποτρεπτικό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους ρατσιστές «φιλάθλους»...

Και ο Βιεϊρά...

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Λάτσιο είναι ρατσιστές και νεοφασίστες

Eurokinissi

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Λάτσιο είναι ρατσιστές και νεοφασίστες
Σε παιχνίδι πρωταθλήματος μεταξύ της Τσέλσι και της Αρσεναλ, το Δεκέμβρη του 2004, οι οπαδοί των «μπλε» δε δίστασαν να βγάλουν ...στιχάκι για να πικάρουν τον Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος μάλιστα - λόγω τιμωρίας - δεν είχε πάρει μέρος στην αναμέτρηση: «He comes from Senegal, his mum 's a cannibal» τραγουδούσαν ρυθμικά οι οπαδοί της Τσέλσι. Μετάφραση; « Ερχεται από τη Σενεγάλη, η μάνα του είναι κανίβαλος».

Πολλά τα κρούσματα

Ισως το καλύτερο της αξέχαστης ιστορίας, με πρωταγωνιστή τον εκλέκτορα της εθνικής Ισπανίας και τον Τιερί Ανρί, να ήταν η απονενοημένη προσπάθεια του Ισπανού να αποδείξει ότι αυτά που έλεγε περί του χρώματος του παίκτη, δεν τα είπε, ή τουλάχιστον δεν τα είπε έτσι ακριβώς... Πάντως, η τσέπη του Αραγονιές δεν πρέπει να «πόνεσε» και πολύ, αφού το πρόστιμο που του επιβλήθηκε από την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ήταν της τάξης των 3.000 ευρώ.

Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με την εκδήλωση ρατσιστικών φαινομένων, η Γερμανία. Οι νεοναζί δε λείπουν από πολλές περιοχές της χώρας και αυτό γρήγορα έγινε αντιληπτό από τον Γκανέζο αμυντικό της Μπάγερν, Σαμουέλ Κουφούρ, ο οποίος σε ένα ματς πρωταθλήματος, αγγίζοντας την μπάλα, άκουγε τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας να κάνουν τον ήχο της ...μαϊμούς! Από τις επιθέσεις αυτές, φυσικά και δε γλίτωσε ο Νιγηριανός μέσος της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Σάντεϊ Ολίσε, ο οποίος πληρούσε - λόγω ...εθνικότητας - τις προϋποθέσεις για να γίνει δέκτης εμετικών συνθημάτων. Στη συνέχεια, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε νόμο, που προέβλεπε ποινική δίωξη σε όσους προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Στην Ιταλία, αν απαριθμούσαμε τις φορές που φίλοι της Λάτσιο έχουν εμπλακεί σε ρατσιστικά επεισόδια, ίσως να χρειαζόμασταν ακόμα και ...μέρες. Εξάλλου η φασιστική ιδεολογία προστάζει ακόμα και παίκτες της ομάδας (Πάολο Ντι Κάνιο) να χαιρετούν φασιστικά! Ο αγανακτισμένος Μαρκ Ζόρο ήταν το τελευταίο θύμα των Ρωμαίων, οι οποίοι αποκάλεσαν ...πίθηκο τον παίκτη της Μεσίνα. Αρκετά έχει ακούσει στο παρελθόν και ο Φάμπιο Λιβεράνι, τον οποίο οι «Λατσιάλι» ποτέ δεν αποδέχτηκαν λόγω του χρώματός του... Και το χειρότερο της όλης ιστορίας; Πως αυτά τα φαινόμενα τείνουν να γίνουν ...συνήθεια. Απόδειξη οι δηλώσεις του τεχνικού της Σαραγόσα, Βίκτορ Μουνιόθ: «Τα συγκεκριμένα συνθήματα ειπώθηκαν από τη μειονότητα. Εξάλλου, ακούγονται πλέον παντού...».

Αυτοί που κρατούν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους θα πρέπει να βρουν μια άμεση λύση για την πάταξη αυτών των φαινομένων που αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο, πάνω απ' όλα, είναι διασκέδαση και όχι πόλεμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ