Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται όλο και περισσότερο να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Οι δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προωθούν την ίδρυση «μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών» (σ.σ. δηλαδή ιδιωτικών) πανεπιστημίων. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένες δυνάμεις συμβάλλουν στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, στην Αττική:

  • Το 10% των σχολικών μονάδων λειτουργούν σε διπλοβάρδια.
  • 295 μονάδες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα.
  • Το 80% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
  • 4 στα 10 σχολεία δεν έχουν ούτε βιβλιοθήκη ή αν έχουν παραμένει κλειστή.
  • Η πλειονότητα των σχολείων δεν έχει εργαστήρια.
  • Κάθε χρόνο πάνω από 10.000 μαθητές των πιο φτωχών περιοχών εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στα ζητήματα της Παιδείας, η ΝΔ ακολουθεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσα από τη λεγόμενη αξιολόγηση και την «αποκέντρωση». Υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να δώσουν στην Αυτοδιοίκηση ακόμη μεγαλύτερες «αρμοδιότητες» στα ζητήματα της εκπαίδευσης, ανάγοντάς τη στον κύριο μοχλό εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Ηδη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ΑΕ, αν και έχουν την ευθύνη εξεύρεσης χώρων για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, αφήνουν - ακόμη και τους ήδη χαρακτηρισμένους - να γίνονται βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής, είναι η πρόσφατη απόφαση που πήρε η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΠΑΣΟΚ) με τη σύμφωνη γνώμη της μειοψηφίας (ΝΔ). Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο Δήμο του Μαρουσιού, με ιδιαίτερη ευκολία, «ξεπέρασαν» τις δήθεν ...διαφωνίες τους και αποφάσισαν την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου. Απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, πως όταν πρόκειται για κεντρικής, στρατηγικής, σημασίας ζητήματα, δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφωνία.

Και όλα αυτά υπό την κυβερνητική «αιγίδα», που προωθεί - με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ - την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και θα επιτρέπει τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ