Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαν... παλιό

Εξαιρετικής πιστότητας αντίγραφο ιωνικού κιονοκράνου των Προπυλαίων της Ακρόπολης παρουσιάζεται από αύριο στον φυσικό του χώρο

Επί 27 μήνες λάξευαν το μάρμαρο οι δύο έμπειροι μαρμαροτεχνίτες (σ.σ. δεν όφειλε το ΥΠΠΟ να ανακοινώσει τα ονόματά τους;) της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Το αποτέλεσμα είναι ένα ακριβές αντίγραφο ιωνικού κιονοκράνου των Προπυλαίων, που παρουσιάζεται αύριο (10.30 πμ) στην Ανατολική Στοά των Προπυλαίων.

Το νέο κιονόκρανο θα τοποθετηθεί για δύο μήνες στον ιωνικό κίονα, όπου ανήκει, σε χαμηλό ύψος, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες του μνημείου να θαυμάσουν τις γλυπτές λεπτομέρειές του και την εξαιρετική εργασία των δύο έμπειρων μαρμαροτεχνιτών.

Πρόκειται για αντίγραφο ενός από τα έξι συνολικά ιωνικά κιονόκρανα που βρίσκονταν στη δυτική αίθουσα των Προπυλαίων και θεωρούνται τα ωραιότερα που σχεδιάστηκαν ποτέ. Βρίσκονταν ακέραια στις θέσεις τους έως το 1640, οπότε τα Προπύλαια καταστράφηκαν από τον Μοροζίνι.

Μεταξύ 1909 και 1917, τα τέσσερα μεγαλύτερα αρχαία θραύσματα από τα έξι κιονόκρανα ενώθηκαν για την κατασκευή ενός, που τοποθετήθηκε στην κορυφή του βορειοανατολικού ιωνικού κίονα. Το αναστηλωμένο κιονόκρανο καθαιρέθηκε το 1992. Τα θραύσματά του αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθούν στην αναστήλωση, αλλά να παραμείνουν στο Μουσείο και ξεκίνησε η κατασκευή δύο κιονοκράνων από νέο μάρμαρο που θα ενταχθούν στην αναστήλωση. Το κιονόκρανο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτη και είναι το μοναδικό που κατασκευάστηκε με τόσο αυστηρές προδιαγραφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ