Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για το θέατρο

Κηδεύτηκε χτες το μεσημέρι στο νεκροταφείο Καισαριανής μια εξαιρετική ηθοποιός, ένας άνθρωπος βαθιά προοδευτικός, σεμνός, ευαίσθητος, με ήθος σπάνιο. Η 64χρονη Κατερίνα Καραγιάννη, η οποία έφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου, χτυπημένη από τον καρκίνο.

Γεννημένη στον Πειραιά, ανήκε στη «χρυσή γενιά» του «Θεάτρου Τέχνης», από όπου αποφοίτησε το 1964 και ο δάσκαλός της Κάρολος Κουν της εμπιστεύτηκε αμέσως ένα σπουδαίο ρόλο, το «Χνούδι», το μικρό αγοροκόριτσο στο «Πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ρόλο που ερμήνευσε μοναδικά. Στο «Θέατρο Τέχνης» έμεινε μέχρι το 1969 παίζοντας στα έργα: «Αγγέλα», «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές», «H διανυκτέρευση», «Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «H δολοφονία του Μαρά», «Με το ίδιο μέτρο», «Ορνιθες» κ.ά. Επανήλθε στο «Τέχνης» το 2000 παίζοντας στη «Δυτική αποβάθρα» του Κολτές, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συνεργάστηκε ως ηθοποιός του θεάτρου ΡΙΚ στη Λευκωσία, της Πειραματικής Σκηνής Λευκωσίας και εργάστηκε στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το 1975 μαζί με τον ομότεχνο, τότε σύζυγό της, Τάκη Βουτέρη ίδρυσαν το «Θέατρο του Πειραιά». Αργότερα, συνεργάστηκε με τα θέατρα: «Αμφι-Θέατρο», «Απλό Θέατρο», «Θέατρο του Νότου», Εθνικό, «Σύγχρονη Θεατρική Σκηνή», ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Πάτρας και Κομοτηνής. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε κυρίως με τον Διονύση Γρηγοράτο σε πολλές τηλεταινίες και στις ταινίες «Παράσταση για ένα ρόλο», «Φάκελος Πολκ στον αέρα», αλλά και σε ταινίες άλλων σκηνοθετών: «Αδης», «Χώμα και νερό», «Κλέφτης ή πραγματικότητα», «Ούλοι εμείς εφέντη» κ.ά.

Η τελευταία εμφάνισή της ήταν στην παράσταση «Ευαίσθητη ισορροπία» του Αλμπι, στο θέατρο «Αθηναΐς» και στην τηλεοπτική σειρά «Ερωτας όπως έρημος» (ΝΕΤ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ