Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων

Πενήντα «κίτρινα» και έξι «κόκκινα» κτίρια, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συνεργείων ελέγχου του ΥΠΕΧΩΔΕ, από το μπαράζ των ισχυρών σεισμών

Μέχρι στιγμής 6 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» από τα συνεργεία της νομαρχίας

Eurokinissi

Μέχρι στιγμής 6 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» από τα συνεργεία της νομαρχίας
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις, που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Ζάκυνθο, προβάλλουν όλο πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει το γεγονός ότι οι προτάσεις διακεκριμένων επιστημόνων για την αντιμετώπιση των σεισμών δε λαμβάνονται υπόψη από τις αρχές, ενώ τόσο η πολιτική εξουσία, όσο και οι τοπικοί άρχοντες «κωφεύουν» εδώ και χρόνια στις παρεμβάσεις, τις παραστάσεις και τα υπομνήματα του ΚΚΕ για άμεση αντισεισμική θωράκιση του νομού.

Την ίδια στιγμή, από χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι οι ζημιές που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο νησί δεν είναι καθόλου αμελητέες. Ειδικότερα αναφέρεται: τις πρώτες 48 ώρες τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ έκαναν 117 ελέγχους, από τους οποίους προέκυψαν 50 χαρακτηρισμοί κτιρίων με «κίτρινο» (προσωρινά ακατοίκητα) και 6 με «κόκκινο» (επικίνδυνα - κατεδαφιστέα).

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ «είναι εγκληματικές οι ευθύνες των άλλων πολιτικών δυνάμεων, της τωρινής κυβέρνησης και της προηγούμενης, των πλειοψηφιών στο νομαρχιακό και στα δημοτικά συμβούλια. Στο όνομα της σιωπής για την "τουριστική ανάπτυξη", όχι μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση, αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις ανεξέλεγκτου πανικού, με σοβαρές συνέπειες και στην οικονομία του νησιού. Η "μονοκαλλιέργεια" του τουρισμού, επιλογή της ντόπιας και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, ήταν και είναι εγκληματική για την ανάπτυξη του νησιού μας, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της τοπικής οικονομίας».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, αφού επισημαίνει ότι «τα προβλήματα δε λύνονται με συσκέψεις και περιγραφές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά με πολιτικές αποφάσεις και πράξεις που πάνω απ' όλα θέτουν την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού μας», προτείνει:

  • Την καταγραφή, την έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής, ειδικότερα της μικροζωνικής, η οποία θα διαμορφώνει ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής κτιρίων και θα απαιτεί, εκτός των άλλων, το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής και ποιότητας των υλικών, που θα ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου. Μια τέτοια μελέτη απαιτεί: Την αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου, την αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, καθώς και το συντονισμό τους. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων της Ζακύνθου. Τη συνεχή ενημέρωση των κατοίκων για τη σεισμικότητα της περιοχής και τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς, σχολείου και Δήμου.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων για τον αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, που είναι χώροι συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώροι συγκέντρωσης νεολαίας, ναοί κ.λπ.), των υποδομών και των ιστορικών μνημείων του νησιού.
  • Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλο το νομό, ώστε να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης έκτακτων αναγκών, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και ο οποίος θα παρεμβαίνει άμεσα για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Η ζωή έχει αποδείξει - καταλήγει η ανακοίνωση - ότι η πολιτική εξουσία έχει ως προτεραιότητα την προάσπιση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι τοπικοί άρχοντες που εκλέχτηκαν συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ κινούνται στη λογική της διαχείρισης του συστήματος και της αποσιώπησης των προβλημάτων και της αιτίας που τα δημιουργεί. Πρέπει τα κόμματα αυτά να πάρουν μια ηχηρή απάντηση στις εκλογές του Οκτώβρη. Εγκαταλείψτε τα! Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για να στραφεί η πολιτική κατάσταση σε λύσεις αγωνιστικές, όπου ο λαός θα έχει τον πρώτο λόγο σε κάθε πρόβλημα και δε θα ερωτάται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια στις Δημοτικές Εκλογές. Ψηφίστε τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ, για να αλλάξουν οι συνειδήσεις και οι συσχετισμοί παντού, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

  • Στο μεταξύ, με ανούσιες φραστικές αντιπαραθέσεις και δηλώσεις μεταξύ του τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Γ. Σπηλιόπουλου και του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που ανταλλάχτηκαν χτες επιχειρήθηκε να αποκρυφτούν από το λαό οι τεράστιες ευθύνες των δύο κομμάτων για το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει τίποτε για την ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ