Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Τα «οράματα» της πλουτοκρατίας «πνίγουν» τα λαϊκά στρώματα

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Πατρών Κώστα Πελετίδη

Ο Κώστας Πελετίδης
Ο Κώστας Πελετίδης
Η συνέντευξη με τον Κώστα Πελετίδη έχει ως εξής:

- Η κοινωνία της Πάτρας, κατά καιρούς, «εμφορείται» από αναπτυξιακά «οράματα». Οπως αυτοκινητοδρόμιο, φυσικό αέριο, παλιότερα η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου που καλλιεργούν κατά κανόνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ως διέξοδο στα προβλήματα του λαού της.

- Πέρα από τα μεγάλα λόγια στην πράξη έχουμε όξυνση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, δημοκρατικών προβλημάτων του λαού μας, τόσο στον τόπο κατοικίας τους, όσο και στον τόπο δουλιάς τους. Οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του οικονομικο - κοινωνικού κατεστημένου της πόλης, ζητούσαν και ζητούν απεγνωσμένα ένα «όραμα» για να εξακολουθούν να χειραγωγούν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα που έχουμε, σημαίνουν στο τέλος κύρια ανάπτυξη κερδών των ολίγων. Κλασικό παράδειγμα είναι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, ένα χρήσιμο έργο, πάνω στην οποία επένδυσαν προπαγανδιστικά, τοπικά και πανελλαδικά οι δυνάμεις του δικομματισμού. Την κατασκευή της γέφυρας, όμως, πλήρωσε κύρια ο ελληνικός λαός, μέσω του δημοσίου και κατά ένα μικρό μέρος ο κατασκευαστής, που θα έχει και τη χρήση για 35 χρόνια. Τα διόδια για να πάει και να γυρίσει ένας εργαζόμενος είναι 21 ευρώ. 25 ευρώ είναι το βασικό μεροκάματο.

Μια άλλη εξίσου χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο - εντάσσεται στο «όραμα της Ολυμπιακής Πόλης» - για το οποίο δαπανήθηκαν 16 δισ. δρχ. Τα κέρδη, από αυτή την ιστορία, σε πρώτη φάση καρπώθηκε η κατασκευάστρια εταιρία καθώς σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως και το σύνολο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στον αντίποδα, ο λαός, ο οποίος ουσιαστικά και πλήρωσε, δύο χρόνια μετά, δεν έχει δικαίωμα να αθληθεί όχι μόνο στο στάδιο, αλλά ούτε και στον περιβάλλοντα χώρο. Κάτι για το οποίο είχε τη δυνατότητα πριν από δύο χρόνια.

Πολιτιστική πρωτεύουσα για το κεφάλαιο

- Το έτος 2006 η Πάτρα είναι «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»...

- Ο θεσμός της «Πάτρας - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», για το 2006, είναι ένα από τα «οράματα» του κοινωνικού - πολιτικού κατεστημένου της πόλης. Για χρόνια χρησιμοποιήθηκε η «πολιτιστική» σαν αντίδοτο για κάθε πρόβλημα και δυσκολία του πατραϊκού λαού. Σήμερα, αποδεικνύεται, ότι ο στόχος τους ήταν «άρτος και θεάματα» για το λαό και τη νεολαία και ζεστό παραδάκι για το κεφάλαιο. Κανένας πολιτιστικός οργανισμός του δήμου δεν είχε ανάπτυξη. Ούτε καν οι στολές του χορευτικού τμήματος και τα όργανα, του μουσικού τμήματος, δεν ανανεώθηκαν. Τα ερασιτεχνικά σχήματα χειμάζουν, οι συνοικίες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι βρίσκονται στο περιθώριο. Στην «πολιτιστική» τους δεν έχει θέση ο λαϊκός πολιτισμός. Οι εργάτες του πνεύματος της πόλης αγνοήθηκαν.

Ιδια αντεργατική γεύση

- Η Πάτρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα κι επιπρόσθετα ένα μεγάλο μέρος είναι ημιαπασχολήσιμοι. Ποια η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι σε αυτά τα προβλήματα;

- Η στάση της Δημοτικής Αρχής του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ χτες, είναι ίδια με τη στάση των κομμάτων τους, που άσκησαν ή ασκούν την κυβερνητική πολιτική. Η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε όλα τα μέτρα και όλα τα επιχειρήματα περί «κόστους» των εργαζομένων και λειτουργώντας ως Ανώνυμη Εταιρία προώθησαν εργασιακές σχέσεις όλων των τύπων. Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, εργαζόμενοι είτε με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, είτε χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, απολύσεις, κλπ. Πρωτοπόροι στην πράξη ήταν και οι ιδεολογικοί στυλοβάτες στην προσπάθεια της πλουτοκρατίας για περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

- Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας το γεγονός ότι τόσο η σημερινή δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) όσο και η προηγούμενη (ΝΔ) ενδιαφέρονται και ενισχύουν όσο μπορούν το λεγόμενο «ιστορικό κέντρο» της πόλης και αφήνουν ουσιαστικά χωρίς στοιχειώδεις υποδομές τις λαϊκές συνοικίες κι εργατογειτονιές;

- Τόσο η Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ οικοδομούν την πόλη με σαφή ταξικό προσανατολισμό. Περιποιούνται και στολίζουν το κέντρο, που θα είναι ένας χώρος δράσης και αναψυχής εκείνων που έχουν. Η άλλη πόλη, οι συνοικίες, είναι ο χώρος που ζουν οι εργαζόμενοι, που ζει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, αυτή τη θέλουν απλά χώρο ύπνου, χωρίς υποδομές, χωρίς δυνατότητα πολιτιστικής ζωής, χωρίς επαφή με τη φύση, χωρίς ελεύθερους χώρους, με το χειρότερο φωτισμό, με πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατεστραμμένα.

Αθλια πολιτική συναλλαγή

- Δείγμα της ταύτισης των πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, δεν αποτέλεσε και η συναλλαγή των δύο αυτών κομμάτων από τις εκλογές ακόμα του 1998;

- Βεβαιότατα. Να θυμίσουμε ότι το 1998 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν μια άθλια πολιτική συναλλαγή, με μοναδικό στόχο να μην εκλεγεί κομμουνιστής δήμαρχος στην Πάτρα. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2002, στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, είχε καταγγείλει τη δολοπλοκία, δηλώνοντας ότι η εντολή είχε έρθει «άνωθεν»... Το Γενάρη του 2006 την ομολόγησαν. Σήμερα ζητούν... συγνώμη, διά στόματος αντιδημάρχου Οικονομικών, Δ. Πεφάνη, για το γεγονός ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα έδωσαν εντολή σε οπαδούς του κόμματός τους να ψηφίσουν τον υποψήφιο της ΝΔ, Ευ. Φλωράτο, και όχι τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Αν. Καράβολα, προκειμένου ο υποψήφιος της ΝΔ να μπει στο δεύτερο γύρο σε βάρος του Π. Κοσιώνη. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη δολοπλοκία και μεθόδευση ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια της πλήρους ταύτισης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι μια άλλη «μορφή» της συναίνεσης που προσφέρουν απλόχερα ο ένας στον άλλο οι εταίροι του δικομματισμού στην προσπάθεια υλοποίησης των στρατηγικών πολιτικών επιλογών τους και στην ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ