Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Το μπαράζ των σεισμών στη Ζάκυνθο, έφερε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Η Ελλάδα, είναι μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες, μιας και εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, ενώ κάθε δύο χρόνια γίνεται και ένας θανατηφόρος σεισμός. Και όμως, παρά τη βεβαιότητα ενός σεισμού, η αντισεισμική θωράκιση είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη.

Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης γι' αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις, τα τελευταία χρόνια:

  • Μειώνουν σταθερά τα κονδύλια που διατίθενται στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» - η ηγεσία του ΟΑΣΠ περιμένει εισροή κονδυλίων μόνο μετά από ισχυρούς σεισμούς.
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεκατίζει τους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που το εξειδικευμένο προσωπικό του, θα μπορούσε να εφαρμόσει πολιτικές πρόληψης και προσεισμικών ελέγχων.
  • Και το κυριότερο: Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης. Μετατρέποντας τη γη σε εμπόρευμα, εντείνουν και υποβοηθούν τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου να καταπατά και τους αδόμητους χώρους. Χώροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου και δημοτικού χώρου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθήνας. Εκεί, οι διοικήσεις του δήμου, εφαρμόζουν πιστά την κυβερνητική πολιτική εκποίησης των ελεύθερων χώρων προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το αποτέλεσμα σε μια πυκνοδομημένη πόλη όπως η Αθήνα, να μην υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τον σεισμό του 1999.

Τα τελευταία χρόνια - οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - με τη στάση τους:

  • Οδήγησαν στην τσιμεντοποίηση του αδόμητου χώρου του ΘΩΝ στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των Αμπελοκήπων.
  • Στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, συμφώνησαν στην κατασκευή του γηπέδου Μπάντμπινγκτον στο πάρκο του Γουδιού.
  • Στο όνομα της εξυπηρέτησης της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας του ΠΑΟ, προωθεί την καταστροφή του Ελαιώνα, που θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο πρασίνου και αναψυχής, ενώ προωθεί την οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αντί να δημιουργήσει Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ