Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Κάλεσμα για «επενδύσεις» μέσω «οφσόρ»

«Κελεπούρι» από τα νησιά Κάιμαν προς άγραν πελατείας στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους επίδοξους «επενδυτές»

Τα αποθεματικά και άλλους διαθέσιμους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων επιχειρούν να βάλουν στο χέρι οι τραπεζίτες, οι οποίοι - στην προσπάθειά τους να δελεάσουν τυχόν ενδιαφερόμενους - τάζουν «λαγούς με πετραχήλια». Συγκεκριμένα, υπόσχονται μεγάλα επιτόκια και αποδόσεις. Κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν και κατά πόσο πρόκειται να αποδώσουν αυτά που υπόσχονται. Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι λεγόμενες εποπτικές αρχές - που έχουν την πρώτη ευθύνη - κάνουν τα στραβά μάτια ή και ενθαρρύνουν ανοιχτά τα ασφαλιστικά ταμεία σε ολέθριες πρακτικές τζόγου.

Τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η τράπεζα EFG EUROBANK (Γιούρομπανκ) του ομίλου Λάτση, η οποία διαθέτει σε «επενδυτές» ομόλογα 10ετούς διάρκειας με «ελκυστικούς» - όπως προπαγανδίζει - όρους.

Από το επίσημο έγγραφο - πρόκληση της Γιούρομπανκ, που στάλθηκε σε υποψήφιους επίδοξους «επενδυτές», προκύπτουν και τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

  • Εκδότης του 10ετούς ομολόγου είναι η «EFG HELLAS (CAYMAN ISLANDS) LIMITED». Πρόκειται δηλαδή για έκδοση μέσω εξωχώριας (οφσόρ) εταιρίας, συμφερόντων Λάτση. Τα νησιά Cayman (Κάιμαν) στην Καραϊβική είναι πασίγνωστος «φορολογικός παράδεισος». Στο εύλογο ερώτημα που ανακύπτει, οφείλουν να απαντήσουν η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Σύμφωνα με έγγραφο της τράπεζας, το συγκεκριμένο ομόλογο (ύψους μέχρι 70 εκατ. ευρώ) εντάσσεται στο «πρόγραμμα χρεωστικών τίτλων» των εταιριών «EFG Hellas» και «EFG Hellas Cayman» - που φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 9 δισ. ευρώ - και έχει αναγγελθεί και εγκριθεί από την «Επιτροπή Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Λουξεμβούργου».
  • Στο έγγραφο της Γιούρομπανκ προς τους υποψήφιους αγοραστές του ομολόγου αναφέρεται ρητά πως για τις «πρώτες τέσσερις περιόδους λογισμού των τόκων το επιτόκιο είναι εγγυημένο και ισούται με 6,5% λογιζόμενο σε ετησιοποιημένη βάση». Η τέταρτη περίοδος λογισμού τόκων λήγει στις 30 Μάρτη του 2007. Με απλά λόγια, το «εγγυημένο 6,5%» ισχύει μόνο για τον πρώτο χρόνο. Για τα υπόλοιπα 9 χρόνια - μέχρι τη λήξη - η απόδοση θα προκύπτει με βάση την εκάστοτε διαφορά ανάμεσα στα διατραπεζικά επιτόκια του δολαρίου 10 και 2 ετών. Γίνεται δηλαδή ολοφάνερο πως τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπεύθυνοι και οι διαχειριστές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και το γεγονός ότι μπορούν να χάσουν τα «αυγά και τα καλάθια». Σύμφωνα με το έγγραφο της τράπεζας, εφόσον η παραπάνω διαφορά γίνει αρνητική ή μηδέν, τότε ο «επενδυτής δε θα εισπράξει τόκο για την αντίστοιχη περίοδο».
  • Απορίας άξιον είναι και το γεγονός ότι η τράπεζα έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει πρόωρα τις ομολογίες στις 30 Ιούνη 2006 (δηλαδή μετά από ένα τρίμηνο) και επίσης κατά τις ημερομηνίες λήξης κάθε τοκοφόρου περιόδου...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ