Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανακαλύψεις σε Γιαννιτσά και Κύπρο

Εναν τάφο αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης στο μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός, στα Γιαννιτσά. Το μαυσωλείο, η αρχική φάση του οποίου χρονολογείται στο 15ο αιώνα, θεωρείται ο τάφος του κατακτητή Γαζή Εβρενός, ο οποίος πέθανε το 1417.

Ο τάφος αποκαλύφθηκε στο δυτικό και παλαιότερο τμήμα του μνημείου, στη διάρκεια εργασιών στο πλαίσιο μελέτης αποκατάστασης. Στόχος των εργασιών ήταν ο έλεγχος της υποθεμελίωσης των τοίχων και η συλλογή στοιχείων για την ακριβέστερη χρονολόγηση του μνημείου και των διαφόρων οικοδομικών του φάσεων.

Στον τάφο βρέθηκαν οστά (ο νεκρός είναι τοποθετημένος σε ύπτια στάση), λιγοστά κτερίσματα, ενώ στο ανώτερο τμήμα του τάφου βρέθηκαν λίγα διάσπαρτα οστά, γεγονός που υποδηλώνει αλλεπάλληλες ταφές. Ο χώρος του τάφου σχετίζεται, πιθανώς, με το αρχικό μνημείο, το οποίο κάλυπτε τον τάφο στις αρχές του 15ου αιώνα. Δε βρέθηκαν επιγραφικές ή άλλες μαρτυρίες και η χρονολόγηση του σκελετού (ή σκελετών) θα πρέπει να βασιστεί σε οστεολογική και ανθρωπολογική ανάλυση.

Εξάλλου, στην Κύπρο, μετά από 11χρονη αρχαιολογική έρευνα, άρχισε να αποκαλύπτεται το ελληνιστικής εποχής θέατρο στην Κάτω Πάφο, που οικοδομήθηκε το 300 π.Χ. και καταστράφηκε από σεισμό (365 μ.Χ αι.). Τις ανασκαφές κάνει αυστραλιανή αποστολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής καθηγητή Γκριν, στην εφημερίδα «Πολίτης», πρόσφατα ανακαλύφθηκε ολόκληρο το ημικύκλιο του θεάτρου, χωρητικότητας πάνω από 8.000 θέσεις. Μεγάλο τμήμα του θεάτρου καταστράφηκε από σεισμό, ενώ σημαντικές ζημιές είχε υποστεί ένα άλλο τμήμα του, που ήταν λαξευτό σε βράχο, λόγω της λατόμευσης. Σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Παύλο Φλουρέντζο, για την ολοκλήρωση της ανασκαφής και αναστήλωσης του ελληνιστικού θεάτρου θα χρειαστούν ακόμη 4-5 χρόνια. Εκτιμάται δε ότι αναστηλωμένο το θέατρο θα έχει χωρητικότητα περίπου 2.000 θέσεων και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ