Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη μνήμη του Γιάννη Μυλωνά

ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στις 26/3/06 «έφυγε» από κοντά μας ο σ/φος Γιάννης Μυλωνάς. Τον αποχαιρετήσαμε όπως του άξιζε, με μια σεμνή πολιτική τελετή, συγγενείς, σ/φοι και φίλοι στις 28/3/06. Ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής του μέσα από τις ομιλίες, όλοι κάτι παραπάνω πήραμε και ήταν φυσικό. Πενήντα χρόνια συνεχούς δράσης μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1957 σε κείνους τους χαλεπούς καιρούς που όχι μόνο η δράση, αλλά και η συμπάθεια στις ιδέες του κομμουνισμού ήταν παράνομη. Ολη του η διαδρομή ήταν συνυφασμένη με την πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Απ' όποια θέση και αν βρέθηκε έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης. Κοινοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της κοινότητας Αγ. Κων/νου Αιτωλ/νίας συνελήφθη από τη χούντα και ακολούθησε το δρόμο της εξορίας όρθιος χωρίς να λυγίσει. Εδρασε μέσα από τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, όταν βγήκε από την εξορία και στη συνέχεια μετά τη μεταπολίτευση για 20 χρόνια πρόεδρος του Ζωγραφιώτικου Κινήματος Ειρήνης και αργότερα στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ. Εδωσε αποφασιστικά τη μάχη για το μαρξιστικό - λενινιστικό χαρακτήρα του ΚΚΕ το 1991. Κατανοώντας την ανάγκη οργάνωσης των συνταξιούχων στα σωματεία τους, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του σωματείου συν/χων ΙΚΑ Ζωγράφου και σύντομα ανέλαβε πρόεδρός του.

Αγαπούσε το διάβασμα, τη μουσική, το θέατρο ό,τι μπορεί να ανεβάσει πνευματικά τον άνθρωπο. Ηταν πεισμένος ότι ο σοσιαλισμός είναι νομοτέλεια και γι' αυτό δεν απογοητεύτηκε και δε λάκισε μπροστά στις δυσκολίες.

Συνδύαζε την ευαισθησία του ποιητή και την αποφασιστικότητα του προλετάριου. Τίποτε το ανθρώπινο δεν του ήταν ξένο. Ετσι θα τον θυμόμαστε όρθιο, μπροστάρη παντού, απαιτητικό απ' όλους, μα πιο πολύ απ' τον εαυτό του.

Στη μνήμη του, οι σ/φοι από την ΚΟΒ Ζωγράφου του ΚΚΕ προσφέρουν 200 ευρώ στο Κόμμα, που τόσα χρόνια ο ίδιος υπηρέτησε πιστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ