Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Εγκρίθηκε η ανάπτυξή του

Το νέο σχέδιο ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της νέας «αγοράς» προς τέρψη των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να δαπανηθούν τα επόμενα 4 χρόνια, έως το 2010, για έργα ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ) και εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δ. Σιούφας. Ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Ν. Στεφάνου έκανε μάλιστα λόγο για συνολικές επενδύσεις από δημόσιο και ιδιώτες στον τομέα της ηλεκτρικής Ενέργειας που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το σίγουρο είναι ότι τα έργα στο σύστημα μεταφοράς, εξυπηρετούν το νέο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με προκλητικές επιδοτήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους ιδιώτες. Το σύστημα μεταφοράς θα κληθεί τα επόμενα χρόνια να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής και εμπορίας της ηλεκτρικής Ενέργειας. Τα έργα εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, ρυθμίζοντας βεβαίως και υφιστάμενα προβλήματα. Το κόστος των έργων θα βαρύνει κυρίως τη ΔΕΗ και δευτερευόντως τον ΔΕΣΜΗΕ.

Προβλέπεται: Κατασκευή Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Ρουφ 400 ΚV, κλειστού τύπου, το οποίο θα συνδέεται μέσω υπόγειων καλωδίων με τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Αχαρνών. Με αυτό το έργο, θα γίνει δυνατό το ξήλωμα 4 εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης που διέρχονται από περιοχές της Αγ. Βαρβάρας και του Αιγάλεω. Θα κατασκευαστεί, επίσης, αντίστοιχης ισχύος ΚΥΤ στο Αλιβέρι και ένα ακόμη στο Σχηματάρι.

Το νέο σχέδιο προβλέπει, επίσης, τη διασύνδεση των Κυκλάδων με υποβρύχιο καλώδιο μεταξύ Σύρου, Ανδρου και Λαυρίου και την καλωδιακή σύνδεση με τα δυο νησιά των Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Τήνου. Για το έργο έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου που προτείνει την ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων με αιολικά πάρκα. Θα κατασκευαστεί ακόμη ένας εκτεταμένος βρόχος 400 kV στην Πελοπόννησο που θα συνδέσει την Πάτρα με τη Μεγαλόπολη, τη Μεγαλόπολη με την Κόρινθο και την Κόρινθο με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ