Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στα ύψη η αμόλυβδη

Η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε 1,2% σε μια βδομάδα και διαμορφώθηκε στα 1,016 ευρώ το λίτρο

Αναφορές στις κυβερνητικές προσπάθειες για... απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και στην «υπερεπάρκεια καυσίμων» που διαθέτει η χώρα, περιείχε η χτεσινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα σχετικά με την ξέφρενη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, από τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου προκύπτει νέα αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης μέσα σε μια βδομάδα, κατά 1,2% στο 1,016 ευρώ το λίτρο από 1,004 ευρώ το λίτρο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών «επηρεάζει αρνητικά τόσο τις ευρωπαϊκές όσο και όλες τις δυτικές οικονομίες. Παρ' όλες, ωστόσο, τις δυσκολίες, το γενικό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι αισιόδοξο. Τα τελευταία δύο χρόνια πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία και με τα διυλιστήρια και η χώρα διαθέτει υπερεπάρκεια καυσίμων, πάνω από τα όρια των υποχρεώσεων που μας επιβάλλουν οι διεθνείς οργανισμοί».

Το σίγουρο είναι ότι η «συνεργασία» της κυβέρνησης με τα διυλιστήρια οδήγησε σε σημαντική αύξηση των κερδών τους σε ένα περιβάλλον περίτεχνα καλλιεργημένου πανικού σχετικά με την αύξηση των διεθνών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι η ακρίβεια στα καύσιμα δεν επηρέασε αρνητικά τις επιχειρήσεις του πετρελαϊκού κλάδου. Αντίθετα, τα ΕΛΠΕ για παράδειγμα είχαν αύξηση κερδών κατά 160% το 2005. Ακόμη και στην τελευταία μελέτη για τη βιομηχανία από τον ΣΕΒ και την ICAP, ο κλάδος των πετρελαιοειδών εξαιρέθηκε σε μια από τις μετρήσεις για να μην ανεβάσει τον μέσο όρο κερδών!!! Προκύπτει αβίαστα ότι η αύξηση της λιανικής τιμής της βενζίνης σχετίζεται περισσότερο με την αύξηση των κερδών των εταιριών παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, παρά με τις διεθνείς τιμές!

Γι' αυτό και η «υπερεπάρκεια» δεν εξασφαλίζει συγκράτηση των τιμών, αλλά διαθεσιμότητα προϊόντος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοσκοπία των εταιριών με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ