Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Ελλειψη οργάνων στάση... αθλητισμού

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τα προβλήματα στη Δυτική Αττική με τον σύμβουλο του ΣΕΓΑΣ Θοδωρή Βώσσο

Τεράστια τα προβλήματα στις ρίψεις

Eurokinissi

Τεράστια τα προβλήματα στις ρίψεις
Η Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ Δυτικής Αττικής από Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μαγούλα μέχρι Καματερό και Ανω Λιόσια, σε αντίθεση με τον Πειραιά, διαθέτει 3 στάδια με ταρτάν (Μέγαρα, Περιστέρι, Ιλιον) και ένα γυμναστήριο με στίβο 350 μ. επίσης με ταρτάν στο Αιγάλεω και όμως, σε κανένα απ' αυτά δεν μπορούν να γίνουν αγώνες για τον εξής απλό λόγο: Η πολιτεία δε φρόντισε να τα εξοπλίσει με αθλητικά όργανα (εμπόδια, βατήρες, σφαίρες, φωτοφίνις κλπ.)! Θα πρέπει να πούμε ακόμα ότι σε κανέναν απ' αυτούς τους αθλητικούς χώρους δεν επιτρέπεται η προπόνηση των αγωνισμάτων ρίψεων (Ακόντιο - Σφύρα - Δίσκος). Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Παγιδευμένα τα παιδιά

Πέρα όμως από τα καθαρώς τεχνικά προβλήματα, τα οποία κάποια στιγμή μπορούν να τακτοποιηθούν, υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της μη προσέλευσης των παιδιών στα στάδια. Ενα πρόβλημα βαθιά κοινωνικό, ένα πρόβλημα παιδείας, αφού το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα διώχνει τα παιδιά μας από τα γυμναστήρια, σπρώχνοντάς τα σ' αυτό το φοβερό ανταγωνισμό εισαγωγής στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για ένα αβέβαιο μέλλον.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν και από τον Τεχν. Σύμβουλο της ΤΕ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Αττικής κ. Σπύρο Ματάκη, καθηγητή Σωματικής Αγωγής και παλιό πρωταθλητή στις μεσαίες αποστάσεις προσθέτοντας επίσης ότι, ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένας αθλητικός προγραμματισμός από πλευράς υπουργείου Παιδείας. Για το τι συμβαίνει συνολικότερα στον τομέα του στίβου στη Δυτική Αττική, κουβεντιάσαμε με τον κ. Βώσσο Θεόδωρο, πρόεδρο της ΤΕ και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού ΣΕΓΑΣ.

Βουνό τα προβλήματα

- Πώς πάει ο στίβος στη Δυτ. Αττική κ. πρόεδρε;

- Υπάρχουν 17 σωματεία, εκ των οποίων τα 13 έχουν δικαίωμα ψήφου, τα υπόλοιπα πότε ενεργοποιούνται, πότε πέφτουν σε ύπνωση.

- Η Δυτ. Αττική μπορούμε να πούμε ότι, από πλευράς χώρων σε σύγκριση π.χ. με τον Πειραιά είναι σε καλύτερη μοίρα.

- Κάτι γίνεται κι αυτό οφείλεται στην ΤΑ. Εχουμε αυτή τη στιγμή 3 στάδια (Μέγαρα, Περιστέρι, Ιλιον) και ένα γυμναστήριο 350 μ. στο Αιγάλεω, όμως δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε όπως θέλουμε, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε αγώνες από έλλειψη αθλητικού υλικού. Δεν έχουμε εμπόδια, στρώματα για τα άλματα, βατήρες, φωτοφίνις, ακόντια κλπ., έπειτα από αγώνα καταφέραμε και φέραμε ένα στρώμα για το Αλμα επί κοντώ στο Δημ. Στάδιο Περιστερίου. Ο ΣΕΓΑΣ με τις μικρές χορηγίες του, έχει αγοράσει κάποιο υλικό για τα σωματεία του.

«Ρηγμένες» οι ρίψεις

- Με τις ρίψεις τι γίνεται;

- Τίποτα αφού δεν υπάρχουν χώροι. Σε όλο το λεκανοπέδιο δεν υπάρχει χώρος για ρίψεις.

- Σχετικά με τα οικονομικά των σωματείων, πώς πάτε;

- Τα σωματεία έχουν μείνει 4 χρόνια απλήρωτα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Εχουν γίνει και περικοπές στις επιχορηγήσεις της τάξεως του 40%. Παρόλο αυτά, εμείς θέλουμε να ξέρουμε, ότι αυτά τα λίγα χρήματα τα σωματεία μας θα τα πάρουν σε τακτές ημερομηνίες για να μπορούν να κάνουν το πρόγραμμά τους. Εμείς σαν ΣΕΓΑΣ με βάση το σχεδιασμό μας, όπως ξέρεις, πληρώνουμε τους προπονητές των σωματείων ανάλογα με την αξιολόγησή τους. Οι μισθοί είναι γύρω στα 500 ευρώ το μήνα. Δεν είναι σπουδαία χρήματα, πάντως τα δίνουμε.

- Οι ανάγκες όμως είναι μεγάλες.

- Ασφαλώς. Για σκεφτείτε τη μετακίνηση των παιδιών π.χ. από την Αγ. Βαρβάρα, να έρθουν να γυμναστούν στο Περιστέρι. Δε θα έπρεπε ο κάθε δήμος να έχει τις δικές του εγκαταστάσεις; Μετά οι περικοπές που έγιναν στις επιχορηγήσεις από την προηγούμενη αθλητική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκαν από τη σημερινή αθλητική ηγεσία της ΝΔ, έκαναν μεγάλη ζημιά.

Πενιχρή επιχορήγηση

- Με την επιχορήγηση που παίρνατε σαν Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ καλύπτετε λειτουργικά έξοδα, οδοιπορικά επίλεκτων αθλητών, προπονητών.

- Δυστυχώς δεν τα καλύπτουμε όλα, αφού ο προϋπολογισμός μας είναι μειωμένος, προχωράμε χρωστώντας. Εδώ πρέπει να πω ότι, μας έκοψαν τα χρήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας.

- Τι εννοείτε μ' αυτό;

- Το 2004 το ύψος της προετοιμασίας ήτανε 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν τα εισπράξαμε όλα. Το δε 2005 δεν εισπράξαμε τίποτα.

- Είχατε υποβάλλει στην πολιτεία πρόγραμμα ολυμπιακής προετοιμασίας, το οποίο απορρίφθηκε;

- Βέβαια με αναλυτικό προϋπολογισμό.

- Πώς γίνεται αυτή τη στιγμή η προετοιμασία των αθλητών ενόψει Ολυμπιακών και άλλων μεγάλων αγώνων;

- Κάνουμε σαν Ομοσπονδία μεγάλες οικονομίες. Π.χ. όταν ο προπονητής με τους αθλητές του, μάς ζητάει να πάει για 20 μέρες στο τάδε μέρος, εμείς τον στέλνουμε για 10 μέρες.

- Δηλαδή έχουμε πλημμελή προετοιμασία;

- Θεωρώ ότι αν είχαμε τις επιχορηγήσεις που θα έπρεπε τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα.

- Η πολιτεία έχει χρήματα. Εχει τον ΟΠΑΠ.

Απούσα η πολιτεία

- Η πολιτεία έχει υποχρέωση απέναντι του αθλητισμού και κυρίως απέναντι στα αθλήματα που δεν έχουν έσοδα.

- Μήπως χρειάζεται μια μεγαλύτερη μαχητικότητα από την πλευρά της Ομοσπονδίας; Εχετε 300 ενεργά σωματεία με χιλιάδες αθλητές, είναι μια μεγάλη δύναμη.

- Σωστά. Πάντως και μεις σαν Ομοσπονδία δίνουμε καθημερινές μάχες. Ολα τα ερασιτεχνικά αθλήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν πρέπει η πολιτεία να βλέπει τον αθλητισμό με οικονομιστικό τρόπο.

- Για πείτε μου, αυτή τη στιγμή, εδώ μπροστά μας βλέπω περίπου 50 παιδιά να γυμνάζονται. Είναι ασφαλής η υγεία τους;

- Αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί 100%. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει. Πρώτα πρέπει να διακριθεί ένας αθλητής και μετά ο ΣΕΓΑΣ τον φροντίζει. Προσωπικά πιστεύω ότι, ο κάθε δήμος θα έπρεπε να έχει ένα δικό του οργανωμένο εργομετρικό κέντρο. Δυστυχώς όμως βάζουν άλλες προτεραιότητες.

- Πώς βλέπετε την παρουσία των μεγάλων σωματείων π.χ. Ολυμπιακός, Πανελλήνιος, οι οποίοι αρπάζουν τους καλούς αθλητές από τα μικρά σωματεία με σκοπό βέβαια την προβολή των «αφεντικών» και τις επιχορηγήσεις μέσα από την αξιολόγηση;

- Οι αθλητές πρέπει να μένουν στα σωματεία τους, όμως χρειάζονται προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, οι οποίες δεν εξασφαλίζονται από την πολιτεία.

Μάστιγα το ντόπινγκ

- Για πείτε μου, πώς βλέπετε τους χορηγούς στον αθλητισμό;

- Αφού η πολιτεία δε δίνει χρήματα, εμείς τι να κάνουμε;

- Ναι αλλά το ντόπινγκ στον αθλητισμό, οι χορηγοί δεν το έφεραν;

- Το ντόπινγκ είναι μάστιγα για τον αθλητισμό.

- Σωστά, όταν όμως έρχεται η εταιρία και αναλαμβάνει όλα τα έξοδα του αθλητή, αρκεί ο αθλητής να είναι πρώτος, τι νομίζετε ότι θα συμβεί;

- Εχει και ο ίδιος ο αθλητής ευθύνες.

- Ποιος θα τον προστατεύσει όταν είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των αθλητών μας είναι φτωχά παιδιά; Και για πείτε μου, ποιος είναι ο ρόλος του Κυριακού στον αθλητισμό;

- Ο Κυριακού προσπαθεί...

- Τι προσπαθεί; Π.χ. τι γίνεται με την Ολυμπία; Η γνώμη του ΣΕΓΑΣ ποια είναι;

- Ο ΣΕΓΑΣ είναι ενάντια στη λογική Κυριακού, που στόχο έχει την εμπορευματοποίηση της Ολυμπίας, υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας.

- Πώς θα αντισταθείτε;

- Εμείς είμαστε ερασιτέχνες.

- Ομως, ποιος τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην ΙΑΑF; Εσείς δεν τον κάνατε επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ;

- Επρεπε ως Ελληνες να προτείνουμε κάποιον.

- Ενα φίλαθλο, τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ.

- Το σκεπτικό μας ήτανε ότι θα πάει στην IAAF (Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Στίβου) και λόγω της οικονομικής του εμβέλειας θα πετύχει κάποια πράγματα.

- Πήγε σαν εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου για τα συμφέροντά του. Και τα συμφέροντα της τάξεώς του. Ξέρετε ποιος είναι ο σκοπός του Κυριακού, να πάρει τον υψηλό ερασιτεχνικό αθλητισμό στα χέρια του και να μοιράζει αυτός την πίτα (τις επιχορηγήσεις) σαν πρόεδρος της ΕΟΕ. Ο Ορφανός όμως έχει καταλάβει τους σκοπούς του.

- Σίγουρα θα το έχει καταλάβει και πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει και άλλοι...

- Σύντομα θα έχετε σαν Ομοσπονδία προβλήματα. Είσαστε αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης και αρχαιότερης ομοσπονδίας, ξέρετε τι δύναμη έχει ο ΣΕΓΑΣ; Το έχετε συνειδητοποιήσει αυτό;

- Αυτή τη δύναμη θα την εκμεταλλευτούμε για τον αθλητισμό.

- Επρεπε σε συνεργασία με τις άλλες ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες να δημιουργήσετε παγκόσμιο αθλητικό κίνημα ενάντια στην άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού που στο τέλος θα τον καταστρέψει.

- Δεν είναι εύκολο να συσπειρώσεις και τις άλλες αθλητικές ομοσπονδίες.

- Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στη ζωή τίποτα δε χαρίζεται. Πρέπει να παλέψεις, να διεκδικήσεις.

- Και εγώ σαν άτομο την ίδια άποψη έχω. Εχω παλέψει για την επιβίωσή μου. Η χαρά μου σήμερα είναι να βλέπω τα παιδιά στα στάδια.

- Ωραία όλα αυτά, αλλά τι προοπτικές θα δώσουμε σ' αυτά τα παιδιά; Τι θα τους πούμε; Τι παραδείγματα θα τους δώσουμε;

- Πίστεψέ με ότι προσπαθούμε. Εχουμε όμως από παντού δυσκολίες.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ