Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «φωτογράφος Τσε Γκεβάρα»

Εκθεση φωτογραφιών εγκαινιάζεται στην Αθήνα στις 2 Μάη

Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας, από έναν ξεχωριστό άνθρωπο τον κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, εγκαινιάζεται στις 2 Μάη στην Αθήνα, στις 8.00 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Κτίριο 1). Πρόκειται για φωτογραφίες του ίδιου του Τσε, στην έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο: «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο Φωτογράφος», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας και της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και διοργανώνεται από το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα που εδρεύει στην Αβάνα και από ελληνικής πλευράς την εταιρία «New Star».

Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει έως τις 2/7 και στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Περιλαμβάνει 238 φωτογραφίες, τραβηγμένες από το 1951 ως το 1963, σε Αργεντινή, Μεξικό, Γουατεμάλα, Κούβα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδίες, Πακιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Τανζανία, Αίγυπτο, Μαρόκο (το 30% των έργων είναι θετικά αντίγραφα εποχής και τα υπόλοιπα σύγχρονα αντίγραφα ασπρόμαυρα και έγχρωμα), 11 φακέλους εργαστηρίων των φωτογραφιών με σημειώσεις του Τσε, φωτοτυπία της ταυτότητας φωτογράφου του Τσε, υφασμάτινο έμβλημα, μηχανές του Τσε, μια «Plaubel» του 1960 και μια «Ihagee» του 1934.

Εχει ήδη παρουσιαστεί, με μεγάλη επιτυχία στη Βαλένθια της Ισπανίας, στη Ρώμη, στη Δανία, στην Αυστρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Λατινική Αμερική. Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται η πληρέστερη δυνατή μορφή της έκθεσης, με την αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος υλικού που έχει επεξεργαστεί το Αρχείο του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα.

Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση θα δοθεί την Τρίτη 2 Μάη στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όπου θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερναντές Ερέρα, η κόρη του Τσε και εκπρόσωπος του Κέντρου, Αλέιδα Μαρτς Γκεβάρα, η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, Αννα Μαρία Πεγιόν, και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης στην Ελλάδα, Βελισσάριος Κοσσυβάκης. Επίσης, σε κάθε ελληνική πόλη που θα φιλοξενεί την έκθεση θα παραβρεθούν αντιπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα και της κουβανικής πρεσβείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ