Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι στον αγώνα για το μεροκάματο

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοτική ασυδοσία τρέφεται από την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αιωρούμενος στο κενό για το μεροκάματο. Το κεφάλαιο θεωρεί «κοστοβόρα»τα μέτρα ασφάλειας και οι κυβερνήσεις του παρέχουν πλήρη κάλυψη στην ασυδοσία
Αιωρούμενος στο κενό για το μεροκάματο. Το κεφάλαιο θεωρεί «κοστοβόρα»τα μέτρα ασφάλειας και οι κυβερνήσεις του παρέχουν πλήρη κάλυψη στην ασυδοσία
Στο γόνιμο έδαφος των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσεται η ασυδοσία των εργοδοτών, που εντείνουν την εκμετάλλευση προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, μη διστάζοντας να σακατέψουν εργάτες, ακόμα και να αφαιρέσουν τη ζωή τους. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνουν ακόμα και τα στοιχεία της Εκθεσης Πεπραγμένων 2005 του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ - αρμόδιο για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας), που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία. Στοιχεία, που, συγκρινόμενα με αυτά των προηγούμενων ετών, γίνονται ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να τηρούν τα προσχήματα και μόνο, διατηρούν σε λειτουργία το απογυμνωμένο από προσωπικό ΣΕΠΕ, το οποίο, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, πάνω από το 33% είναι κενές. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το ότι οι Τεχνικοί και Κοινωνικοί Επιθεωρητές απασχολούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν αφορούν στο αντικείμενο εργασίας τους.

Βάθεμα της εκμετάλλευσης μείωση των ελέγχων

Σύμφωνα ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται μείωση των ελέγχων που κάνουν οι Τεχνικές και οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, η οποία συνοδεύεται από μείωση των μηνύσεων και των προστίμων σε βάρος των εργοδοτών. Σαν αποτέλεσμα, η εργοδοτική ασυδοσία ενθαρρύνεται και σε συνδυασμό με το βάθεμα της εκμετάλλευσης οι χώροι δουλιάς μετατρέπονται σε κάτεργα. Συγκεκριμένα:

  • Οι Τεχνικοί (ΤΕ) και Κοινωνικοί Επιθεωρητές (ΚΕ) έκαναν, το 2000, 65.669 ελέγχους (18.141 οι ΤΕ και 47.528 οι ΚΕ) και το 2005 50.161 (20.515 οι ΤΕ και 29.646 οι ΚΕ). Μείωση πάνω 23%. Ενδεικτική είναι και η σταθερή μείωση των προστίμων από το 2003 και μετά. Ετσι, το 2003 επιβλήθηκαν από τις Τεχνικές Επιθεωρήσεις στους εργοδότες πρόστιμα ύψους 3.877.430 ευρώ και το 2005 το ποσό αυτό μειώθηκε κατά περίπου 50%, φθάνοντας στα 1.928.250 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η εντατικοποίηση της εργασίας οργιάζει, καθώς ο αριθμός των υπερωριών αυξάνεται αλματωδώς, όπως αύξηση εμφανίζουν και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ετσι:

  • Το 2000 έγιναν επίσημα 5.040.693 ώρες υπερωρίας, αριθμός ο οποίος τετραπλασιάστηκε το 2005, φθάνοντας στις 21.515.324 ώρες. Πρόκειται για την επίσημη μόνο καταγραφή της υπερωριακής απασχόλησης, από την οποία, βέβαια, απουσιάζουν τα εκατομμύρια των απλήρωτων, ανασφάλιστων ή και παράνομων υπερωριών.
  • Επίσης, το 2000, οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν με μερική απασχόληση, εργασία εκ περιτροπής, συμβάσεις έργου ή παροχή υπηρεσιών και φασόν έφθαναν τους 201.296. Ενώ το 2005 αυξήθηκαν κατά 60% φθάνοντας τους 323.730 εργαζόμενους.
Λίστες θανάτου

Η ένταση της εκμετάλλευσης αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των εργατικών «ατυχημάτων» που σημειώνονται κάθε χρόνο, με τα θανατηφόρα να παραμένουν σταθερά πάνω από 110 κάθε χρόνο. Εδώ να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΣΕΠΕ είναι σε μεγάλο βαθμό ελλιπή, κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχεται, λέγοντας ότι στην Ελλάδα «δηλώνεται ίσως και λιγότερο από το 65% των εργατικών ατυχημάτων». Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία:

  • Το 2000 σημειώθηκαν 4.032 σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» και το 2005, 6.044. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα, σημειώθηκαν: 127 το 2000, 188 το 2001, 153 το 2002, 145 το 2003, 127 το 2004 και 111 το 2005. Τη μακάβρια πρωτιά όλα αυτά τα χρόνια έχει ο κλάδος των εργαζομένων στις κατασκευές, που το 2005 θρήνησαν το θάνατο 66 συναδέλφων τους.
50 γιατροί για εκατομμύρια εργαζόμενους!

Η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα ακόμα ...Ινστιτούτο, που θα καταγράφει το πρόβλημα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το μέτρο αποτελεί προκάλυμμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 50 γιατροί Εργασίας και ότι το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών δε φθάνει πάνω από 15 άτομα για πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους!

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, τέλος, ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε ότι ο αντεργατικός νόμος για τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Σημείωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα οριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση και αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για τη δημιουργία Επιτροπής με τη συμμετοχή κομμάτων και των «κοινωνικών εταίρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ