Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχίζει η Γιορτή Βιβλίου

Μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Ελλάδα - Αίγυπτος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» περιλαμβάνεται στην 29η Γιορτή Βιβλίου του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, από 12-28/5, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Συμμετέχουν 300 Ελλαδίτες και Κύπριοι εκδότες, με χιλιάδες τίτλους, σε 254 περίπτερα.

Το αφιέρωμα στην ελληνο-αιγυπτιακή πολιτισμική «όσμωση» περιλαμβάνει διαλέξεις Ελλήνων και ξένων, εκθέσεις σπάνιων υλικών, αναγνώσεις και προβολές ταινιών. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν (16/5,7.30μμ), στο Κέντρο Μελετών Ακρόπολης (Μακρυγιάννη) τα αποτελέσματα της τελευταίας αρχαιολογικής έρευνας (χερσαία και θαλάσσια) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από τον Γάλλο αρχαιολόγο-διευθυντή του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών, Ζαν Ιβ Αμπερέρ και τον ερευνητή Χάρη Τζάλα, υπεύθυνο των ενάλιων ερευνών της Ελληνικής Αποστολής στην Αλεξάνδρεια.

Στην έκθεση θα εκτεθούν 300 σπάνια βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες, σπαράγματα της ελληνικής πνευματικής δραστηριότητας στην Αίγυπτο. Σημειώνουμε ότι περισσότεροι από 4.000 τίτλοι βιβλίων, 200 περιοδικά και εφημερίδες «γεννήθηκαν» στα ελληνικά τυπογραφεία της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και μικρότερων αστικών κέντρων της Αιγύπτου. Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού σώζεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό - Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), στη Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα, στο αρχείο Λιδωρίκη και αλλού, ενώ για την έκθεση παραχώρησε σχετικό υλικό και η αιγυπτιακή πρεσβεία. Τέλος, θα οργανωθούν πολλές εκδηλώσεις για παιδιά (θεατρικά παιχνίδια, αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών κ.ά).

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 6-10.30 μμ, Παρασκευή- Σάββατο 6-11 μμ, Κυριακή 10 πμ-2μμ και 6-10.30 μμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ