Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτιμητές για τα κατασχεθέντα

Τριμελή εκτιμητική επιτροπή για την αξία των αρχαίων που κατασχέθηκαν στη βίλα της Μ. Τρου στην Πάρο, όρισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την επιτροπή αποτελούν οι: Ελένη Κουρίνου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), Νίκη Δημητρακοπούλου (Βυζαντινό Μουσείο), Μαγιούλα Ευσταθίου (ΚΑ' Εφορεία Αρχαιοτήτων).

Στην προχτεσινή συζήτηση στο ΚΑΣ προτάθηκε να συμμετέχουν στην επιτροπή και πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» λόγω της σημασίας της υπόθεσης, αλλά ο ΓΓ του ΥΠΠΟ - πρόεδρος του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλος, προτίμησε να γίνει έρευνα για το αν ισχύει ο ισχυρισμός της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι αρχαιολόγος εκτίμησε τις εν λόγω αρχαιότητες ως «ασήμαντες».

Κατά τ' άλλα το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη επανέκθεσης της Αιγυπτιακής Συλλογής και της Συλλογής Σταθάτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και του εκθεσιακού προγράμματος του μουσείου στον πρώτο όροφο.

Θα εκτεθούν για πρώτη φορά συλλογές πήλινων ειδωλίων, γυάλινα σκεύη, κοσμήματα, η συλλογή Βλαστού και η Κυπριακή συλλογή. Απελευθερώθηκαν οι πρώην αίθουσες του Νομισματικού Μουσείου και προστίθεται μικρός χώρος με ενδεικτικά εκθέματα της ελληνιστικής εποχής που δεν είχαν εκτεθεί. Ακολουθούν 2 αίθουσες (μία μικρή και μία μεγαλύτερη) με πήλινα ειδώλια (600 από τα 10.000 που έχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), ενώ θα υπάρχει και βιτρίνα με τεχνικές κατασκευής ειδωλίων.

Η συλλογή των αιγυπτιακών είναι μικρή συγκριτικά με μεγάλων ξένων μουσείων, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, αφού περιλαμβάνονται σπάνια αντικείμενα. Μερικά δεν υπάρχουν σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία. Η εκθεσιακή αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη και για τεχνικούς λόγους, αφού οι πρόχειρες βιτρίνες δεν πρόσφεραν προστασία στα αντικείμενα, ενώ οι αρμοί τους ξεφλουδίζουν και «χάσκουν». Η μελέτη προβλέπει νέες βιτρίνες (100) και προσθήκη 400 αντικειμένων. Το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2007. Ο προϋπολογισμός για τις βιτρίνες ανέρχεται στα 900.000 ευρώ και θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ