Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό «σούπερ μάρκετ»

«Οσκαρ» νεοφιλελεύθερης πολιτικής διεκδικεί η κυβέρνηση της Γερμανίας. Μετά την κατάργηση του 13ου μισθού, την αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς πληρωμή, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, η συμμαχική κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών μεθοδεύει τώρα ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Σ' αυτό το ξεπούλημα, πρωταγωνιστούν οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και οι δημοτικές αρχές των μεγάλων γερμανικών πόλεων.

Οπως ο δήμαρχος της Δρέσδης, Ινγκολφ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος τον περασμένο Μάρτη, μετά από ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις, πούλησε στην αμερικανική εταιρία Fortress Investment Group, τις 48.000 κατοικίες, ιδιοκτησίας του Δήμου της Δρέσδης!

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την ενοποίηση, ένας μέρος της κληρονομιάς του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, όπως οι δημόσιες κατοικίες, πέρασαν στους τοπικούς δήμους. Οι κατοικίες αυτές έναντι ενός μικρού ενοικίου δίνονταν στους εργαζόμενους.

Ομως, επειδή ο θεσμός της δημόσιας κατοικίας χαλάει την «πιάτσα» του καπιταλιστικού κέρδους, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να τον ξεφορτωθούν. Με το πρόσχημα ότι στοιχίζει πολύ η συντήρησή τους, βγάζουν στο «σφυρί» χιλιάδες διαμερίσματα και οδηγούν τους εργαζόμενους - ενοικιαστές στην αγκαλιά της «ελεύθερης αγοράς».

Στην περίπτωση της Δρέσδης, ο δήμος της πόλης εισέπραξε για την πώληση των 48.000 κατοικιών το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως αντίδραση στο ξεπούλημα των δημόσιων κατοικιών, 45.000 εργαζόμενοι - ενοικιαστές, στη Δρέσδη, υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας και ζητούν την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως υποστηρίζουν, η πρώτη κίνηση των νέων ιδιοκτητών θα είναι η μεγάλη αύξηση των ενοικίων σε τέτοιο ύψος που πολλοί ενοικιαστές δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ