Κυριακή 21 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Τα πενηντάχρονα της ΕΣΣΔ και ο εργαζόμενος ελληνικός λαός

Χαρίλαου Φλωράκη - Γιώτη (Αναδημοσιεύεται από το περιοδικό «Νέος Κόσμος» Γενάρης 1973)

Το έμβλημα της ΕΣΣΔ
Το έμβλημα της ΕΣΣΔ
Στις 21-22 του Δεκέμβρη 1972 έγινε στη Μόσχα ο επίσημος γιορτασμός των 50χρονων της ΕΣΣΔ. Στο γιορτασμό αυτό συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον σ. Χαρίλαο Φλωράκη - Γιώτη, Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του. Οι εργαζόμενοι της περιοχής της Μόσχας Ντζερνίσνκι προσκάλεσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σε πανηγυρική συγκέντρωσή τους, αφιερωμένη στη μεγάλη επέτειο. Παίρνοντας το λόγο στη συγκέντρωση αυτή, ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης - Γιώτης είπε τα παρακάτω:

Αγαπητοί σύντροφοι,

Επιτρέψτε μας να σας διαβεβαιώσουμε ότι θεωρούμε τον εαυτό μας εξαιρετικά τυχερό, που μας δόθηκε η δυνατότητα να πάρουμε μέρος σ' ένα τέτοιο γιορτασμό, το γιορτασμό της επετείου των 50χρονων από την ίδρυση του πρώτου πολυεθνικού σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, να γιορτάσουμε μαζί σας, με σας τους φλογερούς οικοδόμους του κομμουνισμού. Επιτρέψτε μας ακόμα να σας πούμε ότι τη γιορτή αυτή δεν τη θεωρούμε σαν γιορτή αποκλειστικά δική σας. Τη θεωρούμε και γιορτή δική μας. Πραγματικά είναι γιορτή των κομμουνιστών και των εργατών όλου του κόσμου.

Με την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης ενισχύθηκε και δυνάμωσε η σοσιαλιστική επανάσταση και το σοσιαλιστικό κράτος. Ενισχύθηκε και δυνάμωσε το στήριγμα και η απαντοχή των εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο. Να γιατί τη θεωρούμε και δική μας γιορτή.

Σαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι οι κομμουνιστές και οι εργάτες της Ελλάδας μετέχουν ολόψυχα στη μεγάλη αυτή γιορτή και εύχονται να δυναμώνει πιο πολύ η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ο υπερασπιστής των εκμεταλλευομένων και καταπιεζομένων, ο πρωτοπόρος σκαπανέας της κομμουνιστικής κοινωνίας. Πολλά και πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα αντιμετώπισε η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Ξεπερνώντας πρωτοφανείς στερήσεις και αφάνταστα εμπόδια, με φωτεινό οδηγό πάντα το κόμμα του Λένιν, άνοιξε καινούριους απάτητους δρόμους στην ιστορία της ανθρωπότητας και έκανε πράξη τις πανανθρώπινες ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού. «Η ΕΣΣΔ - έγραφε παραστατικά ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές μας, ο Γιάννης Ρίτσος - βάδιζε ματωμένη, καταβασανισμένη, με τη λαδωμένη της προλεταριακή μπλούζα, με το κόκκινο μαντίλι της στο λαιμό, με το σφυροδρέπανο στο χέρι, μοχθώντας ειρηνικά, πότε σφίγγοντας τα δόντια, πότε γιατρεύοντας τις πληγές, βάδιζε όμως βέβαιη στην Ιστορία».

ΕΣΣΔ: Αφίσα υπέρ της μόρφωσης
ΕΣΣΔ: Αφίσα υπέρ της μόρφωσης
Το δρόμο της αυτό προβάλλει φωτεινά και πειστικά η μεγάλη δημιουργική δύναμη της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας. Εξαιρετική θέση κατέχει η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος. Στη λύση του προβλήματος αυτού θριάμβευσε η λενινιστική πολιτική, η πολιτική των μπολσεβίκων. Εξαλείφτηκε η εθνική διχόνοια και καταπίεση και επιτεύχθηκε το σμίξιμο εκατομμυρίων από διαφορετικά έθνη και λαότητες σε μια φιλική συντροφική κοινότητα, που παρόμοια περίπτωση δεν έχει γνωρίσει η ιστορία. Εδειξε τη δυνατότητα για συνένωση των ανθρώπων όλου του κόσμου σε μια παγκόσμια φιλική κοινότητα, σε μια παγκόσμια ένωση σοσιαλιστικών χωρών.

Η εργατική τάξη της Ελλάδας και το κόμμα της, το ΚΚΕ, διδάσκεται από την ιστορία, τη δράση του ρούσικου προλεταριάτου, από την ιστορία και δράση του ΚΚΣΕ, που πρώτο εφάρμοσε πιστά τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία. Πενήντα τέσσερα χρόνια τώρα το ΚΚΕ παλεύει επικεφαλής της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για να μπει και η Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και του σοσιαλισμού. Δεν υπάρχει προσκλητήριο του λαού μας, που το ΚΚΕ να μην έδωσε πρώτο το «παρών», να μην μπήκε επικεφαλής του αγώνα για τη λευτεριά και την προκοπή του. Από το 1940 μέχρι το 1949 πάλεψε με το όπλο στο χέρι, στην αρχή ενάντια στη φασιστική κατοχή του Χίτλερ και του Μουσολίνι και ύστερα για να υπερασπίσει τις ελευθερίες και την ανεξαρτησία της χώρας από την επέμβαση του εγγλέζικου και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Χιλιάδες κομμουνιστές έπεσαν στα πεδία των μαχών και από τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων κομμουνιστών πέρασε δεκαπέντε και είκοσι χρόνια στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σήμερα μέσα στα μπουντρούμια των φυλακών της χούντας βρίσκονται δύο μέλη του ΠΓ και τρία μέλη της ΚΕ μας.

Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος Σοβιετικός κοσμοναύτης
Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος Σοβιετικός κοσμοναύτης
Σ' όλα τα χρόνια της πάλης μας, πιστός, συνεπής και αποφασιστικός συμπαραστάτης μας ήταν η Σοβιετική Ενωση και ο λαός της. Δεν υπήρξε δύσκολη περίοδος για το λαό και την πατρίδα μας, που η Σοβιετική Ενωση να απουσίασε από την εκδήλωση συμπαράστασης και βοήθειας. Πολλοί από τους Ελληνες κομμουνιστές, τόσο στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, όσο και μετά την επιβολή του στρατιωτικού φασιστικού πραξικοπήματος της 21 Απρίλη του 1967, χρωστάνε τη ζωή τους στη Σοβιετική Ενωση που ύψωσε τη φωνή της για τη σωτηρία τους. Το ΚΚΕ θεωρεί βασικό διεθνιστικό του καθήκον να καλλιεργεί την αγάπη και το σεβασμό προς τη Σοβιετική Ενωση. Θεωρεί σαν λυδία λίθο του προλεταριακού διεθνισμού του κάθε κομμουνιστή τη στάση του απέναντι στη Σοβιετική Ενωση και σ' όλο το σοσιαλιστικό σύστημα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Κόμμα μας και η εργατική τάξη της Ελλάδας τιμούν την ένδοξη επέτειο των πενηντάχρονων της ΕΣΣΔ σε συνθήκες σκληρής πάλης κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας που επιβλήθηκε πριν από έξι περίπου χρόνια με την έμπνευση και την αμέριστη βοήθεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Η χούντα μετατρέπει τη χώρα μας σε στρατηγικό προγεφύρωμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και εναντίον των σοσιαλιστικών χωρών. Στα ελληνικά λιμάνια εγκαταστάθηκε ο 6ος αμερικάνικος στόλος και τα πληρώματά του φέρονται σαν αφεντικά στον τόπο μας. Η χούντα προσπάθησε και προσπαθεί, με όλα τα μέσα, να υποτάξει τον ελληνικό λαό και να προωθήσει τα αντιλαϊκά και αντεθνικά της σχέδια. Ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε και δεν υποκύπτει. Εκδηλώνει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του προς το δικτατορικό καθεστώς και αγωνίζεται όλο και πιο θαρραλέα για την ανατροπή του και την κατάργηση των βάσεων του 6ου αμερικάνικου στόλου.

Το 1979 στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Αθήνα για το γιορτασμό των 62 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση
Το 1979 στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Αθήνα για το γιορτασμό των 62 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση
Σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας και οι φοιτητές βρίσκονται σε μια αγωνιστική κινητοποίηση. Με συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και απεργίες ακόμα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους και δίνουν απάντηση στις δημαγωγικές διακηρύξεις του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Οι κομμουνιστές στέκονται, όπως πάντα, στις πρώτες γραμμές της αντιδικτατορικής πάλης. Στο σκληρό αυτό αγώνα ο ελληνικός λαός αντλεί δυνάμεις και θάρρος από τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του σοβιετικού λαού και των λαών όλων των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, όλης της προοδευτικής ανθρωπότητας.

Σας ευχόμαστε, αγαπητοί σύντροφοι, νέες μεγάλες επιτυχίες στο τιτάνιο έργο της οικοδόμησης του κομμουνισμού για το καλό όλων των λαών της γης.

Ζήτω η πεντηκοστή επέτειος της ίδρυσης της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Ζήτω το δοξασμένο κόμμα του Λένιν.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός, η φιλία και η συνεργασία του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ, η φιλία του σοβιετικού και του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ